Инфлацията ще продължи да се забавя в България, но и

...
Инфлацията ще продължи да се забавя в България, но и
Коментари Харесай

МВф прогнозира забавяне на инфлацията у нас

Инфлацията ще продължи да се забавя в България, само че и икономическият напредък ще е по-нисък от прогнозите през лятото, излиза наяве от обновените прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) в границите на годишните срещи със Световната банка, съобщи БНР.

Като цяло международната стопанска система ще означи растеж от 3,2% тази и идната година. Ръстът за следващата година е ревизиран надолу.

Българската стопанска система ще нарасне с 2,3 на 100 през актуалната година, а следващата година с 2,5 %. Прогнозите за растежа на Брутният вътрешен продукт са поправени надолу по отношение на априлския отчет, когато фондът очакваше агресия от 2,7% през тази и през идната година.

Базираният във Вашингтон интернационален заемодател продължава да чака осреднен годишен напредък на българската стопанска система от 2,6% към 2029 година

Инфлацията ще продължи да се забавя, предвиждат от Международния валутен фонд - от 2,8% през тази до 2,6% през 2025 година

МВФ чака равнището на безработица в нашата страна също да означи леко понижение - от 4,4% през предходната година до 4,3% през тази и до 4,2% през идната година.

Леко занижени, въпреки и с 0,1 процентен пункт, са и тазгодишните прогнози за брутния вътрешен артикул в еврозоната. Докато през лятото от Международния валутен фонд чакаха напредък от 0,9%, в този момент прогнозата е за 0,8%. За следващата година също има проверка надолу – от 1,5% през юли, в този момент от Фонда плануват 1,2% напредък на валутния съюз, като най-голямата стопанска система в него – тази на Германия, ще стагнира.

По-добри са прогнозите за Съединените щати, където упованието е за растеж от 2,8% тази и 2,2% следващата година.

Китай няма да може да извърши задачата си от 5% напредък през 2024 година, считат икономистите от МВФ.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР