"Инфлацията ще продължи да подрива заложените параметри в бюджета"Това коментира

...
"Инфлацията ще продължи да подрива заложените параметри в бюджета"Това коментира
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Тази инфлация ще изяде голяма част от доходите и ще задуши потреблението

"Инфлацията ще продължи да подрива заложените параметри в бюджета "

Това разяснява финансовият специалист от Има Такъв Народ Мика Зайкова, в предаването „ Добър ден, България “ на “.„ Има хора, които настояват, че тази инфлация е краткотрайно събитие, видите ли нищо ужасно, само че не е по този начин “, счита Мика Зайкова. Предвидената инфлация от 5.6 в бюджета е прекомерно ниска.

Има всички данни инфлацията да пораства, даже да стигне двуцифрено число някъде сред 9 и 10%, уточни финансовият специалист.

„ Дай Боже да не съм права, само че като виждам геополитическата конюнктура, мисля че съм права по простата причина, че главната част от инфлацията е привнесена. Тоест, тя зависи от цените на енергийните запаси, а ние в България не разполагаме тези енергийни запаси – нито с газ, нито с нефт. Така че цените на електрическата енергия ще не престават да порастват, което значи, че тази инфлация ще изяде огромна част от освен приходите на популацията и ще понижи потреблението, ще го задуши, а ще спъне бизнеса във връзка с реинвестиране на облага, тъй като такава мъчно може да се образува в сходна конюнктура при такива цени на енергоносителите “, безапелационна е Мика Зайкова.

В проектобюджета са заложени вложения, в които включени и парите, които чакаме от Плана за възобновяване и резистентност, само че държавното управление още даже не е дало отговор на всичките 43 страници забележки на Европейската комисия, уточни Мика Зайкова.

„ Предстои да се прегледа новият проект, следва одобряването му. Тоест, надали парите от този проект ще дойдат през първото 9-месечие. Това значи, че да се разчита на тези вложения би трябвало някъде в края на годината или фундаментът може да се пропука и всички хубави неща, написани в разходната част, може и да не се случат. Това ме тормози “, добави тя.

Според Мика Зайкова помощта за бизнеса поради високите цени на тока е закъсняла.

„ Сега потеглят помощите, които са за месец декември, а ще дойдат в средата на февруари. Значи, закъснялата помощ не е никаква помощ “, добави тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР