Инфлацията при храните се установи на високо ниво в рамките

...
Инфлацията при храните се установи на високо ниво в рамките
Коментари Харесай

БНБ: Инфлационният натиск в икономиката остава силен в края на 2022 г.

Инфлацията при храните се откри на високо равнище в границите на четвъртото тримесечие на предходната година, като продължи да има максимален принос за общата инфлация. В същото време инфлацията при услугите продължи да се форсира и в края на 2022 година През декември м.г. при към 65 % от групите артикули и услуги в потребителската кошница се наблюдаваше двуцифрена инфлация (спрямо 14 % от групите в края на 2021 г.) Това се показва в изданието на Българска народна банка " Икономически обзор ", бр. 4 от 2022 година, оповестено през днешния ден на интернет страницата на Централната банка.

Тримесечното издание показва информация и разбор на външната среда, на главните макроикономически индикатори на българската стопанска система и преглежда динамичността на потоците по платежния баланс и паричните и кредитните елементи. Представят се количествени оценки за развиването на българската стопанска система в краткосрочна вероятност и средносрочни прогнози за съществени макроикономически индикатори за страната ни. Брой 4 на изданието е показан на УС на Българска народна банка на съвещанието му на 23 февруари т.г. В него са употребявани статистически данни и информация, оповестени до 2 февруари т.г.

Процесите демонстрират, че в края на 2022 година инфлационният напън в стопанската система остава мощен, без значение от отслабването на проинфлационното въздействие на външната среда по линия на енергоносителите, се показва в разбора. Сред факторите, свързани с вътрешната макроикономическа среда, които способстват за образуването на висока инфлация през цялата минала година, се показват повишаването на разноските за труд на единица продукция и растежът на разноските за извънредно ползване на семействата. Отбелязва се още, че фискалната политика има разнопосочно въздействие върху инфлацията в обособените групи на ХИПЦ (хармонизирания показател на потребителските цени).

След регистрираното през първите девет месеца на 2022 година значително ускорение на годишния напредък на потребителските цени (до 15,6 % през септември), през четвъртото тримесечие се следи известно закъснение на инфлацията, която е 14,3 % през декември м.г., показват от Българска народна банка и прибавят, че динамичността се дефинира основно от проявлението на директни резултати от регистрираното в края на 2022 година значително закъснение на годишния напредък на цените на петрола и природния газ на интернационалните пазари. 

В разбора се означават подхванатите през 2022 година редица дискреционни ограничения под формата на дотации за обособени артикули и понижение на косвени налози (акцизни ставки и ДДС), насочени основно към енергийните първични материали и храните, за намаляване на проинфлационното въздействие на интернационалната среда. В същото време по-високият на годишна база размер на чисти фискални прехвърляния към семействата и хонорари в бюджетната сфера подкрепяха растежа на частното ползване и бяха причина за ускорение на инфлацията при по-чувствителните към търсенето съставни елементи на ХИПЦ, като да вземем за пример услугите, показват от Българска народна банка. Паричните условия в страната са различен фактор с евентуално проинфлационно въздействие, защото мощно негативните в действително изражение лихвени проценти по депозити и заеми в допълнение подкрепяха растежа на частното ползване, се отбелязва в разбора.

В разбора се регистрира повишение на инфлацията при храните до 25,0 % през декември м.г. (спрямо 8,1 % в края на 2021 г.). Тази група имаше максимален позитивен принос за общата инфлация, което се дължеше както на модифицираните, по този начин и на непреработените храни. В групата на непреработените храни е записано покачване на цените от 22,3 % на годишна база през декември м.г. (спрямо 6,0 % за същия интервал на 2021 г.). Посочва се, че максимален принос за повишаването на непреработените храни са имали подгрупите " месо и месни артикули " и " плодове и зеленчуци ", като това може да се изясни с по-високите цени на вноса на тези артикули, както и с нарасналите разноски за локално произвеждане в сходство с повишаването на продуктите и услугите, употребявани за междинно ползване в селското стопанство.

Годишната инфлация в групата на модифицираните храни доближава 26,3 % през декември предходната година (при 9,2 % в края на 2021 г.), се регистрира още в разбора, а максимален позитивен принос за това има подгрупата " мляко, млечни артикули и яйца ", следвана от " самун и зърнени храни " и " захар и шоколадови произведения ". Поскъпването на тези храни се определяше от възходящата динамичност на цените на вноса, както и от растежа на цените на производител в преработващата индустрия в изискванията на значително повишаване на селскостопанската продукция в страната и по-високи разноски на компаниите за заплати, електрическа енергия, горива и други материали.

Базисната инфлация, която включва цените на услугите и нехранителните артикули, следва наклонност към стабилно ускорение през цялата 2022 година и доближава 11,9 % през декември (спрямо 3,2 % в края на 2021 г.), се показва в разбора. За тази динамичност способства покачването на цените както в групата на нехранителните артикули, по този начин и на услугите.

Отчита се повишение на икономическата интензивност в страната през третото тримесечие на предходната година с 0,6 % на верижна база съгласно сезонно изгладени данни, само че закъснение на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт на годишна база, който възлиза на 2,9 % (спрямо 3,9 % през предходното тримесечие). Повишаване на икономическата интензивност на годишна база е регистрирано в секторите " промишленост (без строителство) " и " услуги ". Заетостта се покачва с 1,2 % на годишна база посредством основно на повишаването на броя на заетите лица в бранша на услугите, се показва още в разбора. Отбелязва се, че компенсацията на един нает продължава да регистрира високи темпове на напредък на годишна база, подкрепена както от нарасналите инфлационни упования в страната, по този начин и от засиленото търсене на труд в изискванията на възходяща икономическа интензивност и увеличаващ се дефицит на работна мощ. Конюнктурните знаци през четвъртото тримесечие на 2022 година сочат, че на верижна база темпът на повишаване на икономическата интензивност ще бъде подобен с регистрирания през третото тримесечие, написа в разбора. Прогнозира се намаляване на икономическата интензивност през първата половина на 2023 година, за което ще способстват плануваното намаляване на запасите в стопанската система и предстоящият по-слаб експорт на артикули в резултат на влошаващата се световна икономическа конюнктура и на характерни за България фактори.

В разбора на Българска народна банка се отбелязва и наклонността през предходната година към ускорение на годишния напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система, която се дефинира от депозитите на нефинансовите предприятия. Нарастването на номиналния брутен опериращ остатък в бранша на промишлеността, за което повлия значителното повишаване на енергийните запаси, както и растежът на номиналните обороти в търговията способстват за мощния напредък на фирмените депозити. Допълнителен фактор за растежа на депозитите през годината е запазващата се слаба капиталова интензивност на компаниите, показват от Българска народна банка. Отбелязва се още, че от началото на третото тримесечие наклонността към закъснение на годишния ритъм на напредък на депозитите на семействата е прекратена, което евентуално е повлияно от анулацията от огромните търговски банки на таксата за поддържане на парични наличия над избран размер и от почналото последователно повишаване на лихвените проценти по депозитите.

През 2022 година темповете на напредък на заемите за неправителствения бранш се резервират високи в изискванията на мощно негативни нива на действителните лихвени проценти, забележителен размер на привлечените средства и висока ликвидност в банковата система, написа в разбора. Посочва се, че търсенето на заеми от предприятията е било най-вече за обезпечаване на финансов запас за оборотни средства и струпване на ресурси заради забележителното повишаване на съществени първични материали и материали, усложнения във веригите за доставки и нараснала неустановеност в икономическата среда. Отчетеният спад на запасите в стопанската система след високите равнища, достигнати през първата половина на годината, стягането на стандартите на банките за разпределяне на заеми, както и почналото от края на третото и траяло през четвъртото тримесечие на 2022 година гладко покачване на лихвените проценти по новите заеми, вследствие на стягането на паричната политика в еврозоната, способстваха за известно закъснение на растежа на фирмените заеми през последните месеци на годината, показват от Българска народна банка. Ниските в исторически проект равнища на лихвените проценти и ускоряването на инфлацията подтикнаха търсенето на потребителски и жилищни заеми, като растежът на жилищните заеми остана висок през цялата година, а при потребителските заеми той едва се забави в края на 2022 година, се регистрира в разбора на Българска народна банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР