Инфлацията през последните 25 месеца е станала малко над 28%,

...
Инфлацията през последните 25 месеца е станала малко над 28%,
Коментари Харесай

Колко трябва да стане минималната заплата?

Инфлацията през последните 25 месеца е станала малко над 28%, а приходите приблизително са пораснали с към 26%. Това разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров пред „ Нова нюз “.

С най-повишени цени са 20-те артикули, които българите купуват най-често, измежду тях – самун, мляко и месо. Те са поскъпнали с сред 40% и 50%. “Затова приходите би трябвало да порастват изпреварващо и по-нагоре ”, безапелационен е Димитров.

Според изчисленията на КНСБ, от 1 януари 2024 година минималната работна заплата би трябвало да бъде към 950лв – 960 лева Дотогава би трябвало да има ново нарастване от 1- ви юли. И още – че сметките демонстрират, че чистият приход на едно тричленно семейство би трябвало да бъде малко над 2450 лева, “за да могат тримата души да се устоят по българските стандарти ”. “Не да живеят добре, а обичайно ”, посочи Димитров.

По думите му единственият метод да се овладее инфлацията е да се генерира нов напредък.

Той разяснява и новата платформа, в която потребителите могат да наблюдават цените на продуктите в комерсиалната мрежа. “Със сигурност би имало изгода. Но това няма да смъкна цените. Може единствено да контролира държанието на потребителите. Това, което ще свърши работа е Комисия за защита на конкуренцията ”, счита ръководителят на КНСБ.

Той направи съпоставяне с цените в Швейцария. “Пия кафето си с мляко, по тази причина си купих. Млякото там е към евро и половина, или 3 лв. ”, показа Димитров и заподозря “картелни съглашения ” у нас. “Те пробват нови нива и в случай че има потррелени – вървят напред ”, сподели икономистът.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР