Инфлацията на парите може да е под контрол, но не

...
Инфлацията на парите може да е под контрол, но не
Коментари Харесай

Синдромът Млад меринджей: Защо компаниите измислят все по-безумни длъжности

" Инфлацията на парите може да е под надзор, само че не можем да кажем същото за раздуването в наименованията на длъжностите. Почти всички американци над 23-годишна възраст могат да се похвалят с " изпълнителен вицепрезидент " на визитната си картичка " - медията е Financial Times, създателят е проф. Ейдриън Фърнхам от " Юнивърсити Колидж " в Лондон. Годината е 1993 година

Нищо не се е трансформирало и това е наблюдаване, учредено на данни. Business Insider се базира на 2,4 млн. разгласи за работа, оценени от компанията Datapeople. От 2019 година насам " водещ " (lead) се употребява три пъти по-често в разгласи за начални позиции в софтуерната сфера. Думата " основен " бележи 57% растеж, а " младши " е с 50% спад. Авторите на разбора признават, че са шокирани.

Money.bg направи едно свое изследване в известните уеб сайтове за разгласи за работа в България и към 25-30% от тях са за мениджъри, специалисти, старши и основни (lead) фрагменти и сходни. Обявите за junior/младши позиции? Сумарно към 2%.

Нека и ние да се отърсим от шока и да потърсим отговор на въпроса за какво работата е една и съща, а индивидът, който я прави, е с все по-грандиозна служба:

Така наподобява по-добре пред клиентите

Знаете ли какъв брой вицепрезиденти в един миг са имали Goldman Sachs? 12 000. Не 12, не 120, не дори 1200. 12 000, една трета от чиновниците. Това се прави с една елементарна цел - чиновниците на начално и приблизително равнище да получат малко спомагателен престиж пред външни клиенти. Особено честа процедура е при капиталовите банки.
 Нова служба в хотелите: Служител, който снима гостите и разгласява в Instagram профилите им
Нова служба в хотелите: Служител, който снима гостите и разгласява в Instagram профилите им

Услугата се предлага в пакет с резервирането на стая

Както отбелязва Business Insider, в някои компании базата данни дори съдържа по две позиции на чиновник - действителна и такава " за пред хора ". Така търговците стават мениджъри " Бизнес развиване ", чиновниците от центъра за обслужване на клиенти - мениджъри " Потребителска задоволеност " и сходни.

Всъщност тактиката работи - единствено поради позицията нормално клиентите правят оценка по-високо служителя. Това е много тъжно.

Така се притеглят и задържат скъпи фрагменти

При позициите с по-високо възнаграждение названието на длъжността може да бъде фактор за това даден добър претендент да избере точно тази компания. Това е добре пристигнало за HR екипите.

При наддаването за в действителност положителните експерти спомагателният обществен пакет и бонусната скица костват пари. Това да измислиш мениджърска служба особено за случая е гратис.

Така се притегля ползата на най-младите

Gen Z са израснали с инфлуенсъри, обществени мрежи и упования за блестящ живот. В общия случай, те няма да го получат, само че въпреки всичко фирмите се нуждаят от млада кръв. Затова и най-малко видимо дават отговор на упованията им.

А те са съществени - по данни на JobSage 58% от представителите на Gen Z чакат покачване на всеки 18 месеца (два пъти по-често спрямо родителите им), а също така считат, че след единствено 6 години в дадена компания могат да стигнат до вицепрезидентско място.
 Какви терзания изпитват младежите при започване на първата им работа?
Какви терзания изпитват младежите при започване на първата им работа?

Според изследването 59% от младежите декларират, че ще продължат образованието си в България, само че единствено 9% от тях възнамеряват да съчетаят ученето с работа

Какво прави бизнесът? Измисля позиция вид " изпълнителен вицепрезидент " Нови канали за бизнес развиване " за Пешо, който по 12 часа дневно разказва артикули в онлайн магазина. Вицепрезидент ли е? Вицепрезидент е.

Така се оправдава спомагателният тормоз

Идваме си на думата. В Съединени американски щати законът разрешава да не плащаш на чиновник за труд в извънработно време, в случай че е на мениджърска позиция. В други страни (включително и у нас) се приема за даденост всеки с някакъв тип дори условно управителни функционалности в компанията да е разполагаем 24/7 и да не повдига въпроси, свързани с по 1-2 часа повече в офиса през ден. Или всеки ден.

Според учени от Харвард и от Тексаския университет заобикалянето на разпоредбите в Съединени американски щати ощетява чиновниците с 4 милиарда $ всяка година. Можете и сами да си визиите какви биха били цифрите, в случай че приказваме за целия свят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР