Инфлацията, която преживяваме, ще хвърли икономиката ни в турбуленция, а

...
Инфлацията, която преживяваме, ще хвърли икономиката ни в турбуленция, а
Коментари Харесай

Еврокомисар с тежка прогноза за предстоящата зима

Инфлацията, която претърпяваме, ще хвърли стопанската система ни в турбуленция, а идната зима може да бъде една от най-лошите в историята. Това декларира европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони в изявление пред немското издание " Шпигел ".

Преживяваме невиждана неустановеност, само че икономическите данни на Европейския съюз като цяло остават позитивни, а обстановката на пазара на труда е добра, прибавя той, откакто показва, че не може да се изключи опцията еврозоната да изпадне в криза.

 На въпрос дали съгласно него Европа ще би трябвало да наложи икономии при потреблението на газ, Джентилони дава отговор: " Икономията на сила към този момент е нужда. Със сигурност сме очевидци на позитивно развиване, когато става въпрос за запълването на хранилищата за природен газ и пестенето на сила. Въпреки това обстановката в страните членки е доста променлива, а в някои от тях може да се наложи нормиране на потреблението ".

По думите му това може да бъде предотвратено " със мощен, взаимен отговор. Правителствата към този момент подхващат строги ограничения ". До края на август средствата, предопределени за справяне с енергийната рецесия, се равняваха на близо 1 % от брутния вътрешен артикул на Евросъюза. До края на годината финансирането може да нарасне до 2 %, предизвестява още еврокомисарят.

Запитан дали европейските страни ще съумеят да поддържат такива големи разходни стратегии, той споделя, че " доколкото е допустимо, те (програмите) би трябвало да бъдат краткотрайни и целенасочени ".

" Като се има поради актуалната обстановка, кое държавно управление би се осмелило да постави завършек на стратегиите за подкрепяне, които бяха въведени единствено преди месец ", пита риторично той, след което предизвестява, че за страни, които към този момент са изправени пред обилни по мярка задължения, това може да докара до непрекъснати бюджетни проблеми.

На фона на покачващите се лихви, италианецът декларира, че все още няма заплаха от неизплащане на дългови отговорности от страна на европейски страни. " Разбира се, лихвените проценти са се повишили леко, само че към момента са много ниски. Освен това европейската банкова система е доста по-силна, в сравнение с беше преди 15 години ".

Коментирайки предлагането на Международния валутен фонд за основаване на нов спешен фонд по модела на Европейския фонд за възобновяване, Джентилони споделя, че " би трябвало да съсредоточим напъните си върху максимизирането на нашите съществуващи спешни принадлежности и коригирането им ". Такъв инструмент е и Фондът за възобновяване. Ако икономическият спад се задълбочи и стартира да визира пазара на труда може да се наложи обмислянето на спомагателни ограничения за стопански тласъци.

 
Еврокомисарят отбелязва също по този начин, че като цяло задълженията на страните от еврозоната са достигнали еквивалент на към 100 % от брутния им вътрешен артикул. " Това е огромна, само че не голяма сума спрямо други страни като Япония или Съединени американски щати ", разяснява той.

Шест членки на валутния съюз имат задължения над нивото от 100 % от личното им Брутният вътрешен продукт. " В тези страни новите заеми би трябвало да бъдат лимитирани ", предизвестява още Джентилони.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР