Инфлацията, която измори европейските потребители, спадна рязко до 2,9% през

...
Инфлацията, която измори европейските потребители, спадна рязко до 2,9% през
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа се понижи до 2,9% през октомври благодарение на по-ниските цени на горивата. Но растежът е изчезнал

Инфлацията , която измори европейските консуматори , спадна внезапно до 2,9% през октомври, което е най-ниската ѝ стойност от повече от две години, откакто цените на горивата паднаха и бързото повишение на лихвените проценти от Европейската централна банка се наложи, написа „ Асошиейтед прес “.

Но тази обнадеждаваща вест беше уравновесена от публични данни, показващи, че икономическото произвеждане в 20-те страни, които употребяват еврото , се е свило с 0,1% през тримесечието юли-септември. Инфлацията от своя страна спадна от годишните 4,3% през септември, защото цените на горивата паднаха с 11,1%, а мъчителната инфлация на храните се забави до 7,5%. Спадът до под 3% е спад от пика от над 10% през октомври 2022 година и слага цифрата на инфлацията най-малко на близко разстояние от задачата на Европейската централна банка от 2%, считана за най-хубава за стопанската система. Но растежът изчезна, защото производството се сви след месеци на застоялост покрай нулата .

Германия , най-голямата от 20-те страни, които употребяват еврото, означи спад на икономическото си произвеждане с 0,1%, до момента в който стопанска система номер 2 Франция означи единствено 0,1% напредък , забавяйки се от 0,6% през предходното тримесечие.

По-ниската цифра на инфлацията следва бърза поредност от покачвания на лихвените проценти от Европейската централна банка. По-високите лихвени проценти на централната банка са типичното лекарство против инфлацията, която е прекомерно висока. Те оказват въздействие върху разноските за заеми в цялата стопанска система, като покачват цената на заема за покупки като жилища или за разширение на заводи или офиси. Това понижава търсенето на артикули и по този метод лимитира повишението на цените . Но високите темпове също могат да забавят растежа. През последните месеци те удариха чувствителни към кредитирането браншове като строителството на нови къщи и бизнес уреди. Междувременно продължаващата инфлация към момента е задоволително висока, с цел да задържи разноските на потребителите , които трябваше да заделят повече пари за неща от първа нужда като сметки за храна и комунални услуги .

Този гърмеж на инфлация беше провокиран, когато международната стопанска система се възвърне от пандемията от COVID-19 , което докара до дефицит на части и първични материали . Стана по-лошо, когато Русия нахлу в Украйна, което докара до скок на цените на силата, защото Москва спря множеството природен газ за Европа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР