Инфлацията е икономическо явление, което намалява покупателната способност на парите

...
Инфлацията е икономическо явление, което намалява покупателната способност на парите
Коментари Харесай

Анкета на Novinite.bg: Повлия ли инфлацията на джоба ви?

Инфлацията е икономическо събитие, което понижава покупателната дарба на парите с течение на времето. Това значи, че със същата сума пари можете да закупите по-малко артикули и услуги, в сравнение с преди. В България в последно време се следи доста нарастване на цените на стоките и услугите, което накара доста хора да се запитат дали тази инфлация е повлияла на техните персонални финанси. Според скорошно изследване на Novinite.bg 455 души са дали отговор позитивно, до момента в който 456 са споделили не. Тази публикация ще прегледа аргументите зад инфлацията, въздействието й върху джобовете на хората и какво може да се направи за намаляване на нейните резултати. Освен това ще предоставим обновена информация за настоящото положение на инфлацията в страната съгласно Националния статистически институт (НСИ).

Причини за инфлацията

Има няколко фактора, които способстват за инфлацията:

Увеличаване на разноските за произвеждане: Когато суровините, силата или заплатите на служащите станат по-скъпи, компаниите би трябвало да трансферират тези увеличени разноски към потребителите под формата на по-високи цени.

Парично предложение и търсене: Ако централната банка усили паричното предложение (количеството пари в обращение), това може да докара до инфлация, защото повече пари се конкурират за същите артикули и услуги.

Икономически напредък: В интервали на мощен стопански напредък търсенето на артикули и услуги нормално надвишава предлагането, което води до повишение на цените.

Глобални фактори: Войните, естествените бедствия и пандемиите могат да нарушат международните вериги за доставки, което води до дефицит на избрани артикули и нараснали цени.

Въздействие върху персоналните финанси

Повишената инфлация визира директно джобовете на хората по няколко метода:

Намалена покупателна дарба: Тъй като цените порастват по-бързо от заплатите, действителната покупателна дарба на хората понижава. С други думи, те могат да си разрешат по-малко с закрепен приход.

По-високи разноски за живот: Разходите за съществени потребности като храна, жилище, превоз и опазване на здравето постоянно нарастват с темповете на инфлацията или даже по-бързо.

Загуба на стойност на спестяванията: Когато инфлацията е висока, цената на парите във времето понижава. Това значи, че спестяванията, държани в обичайни банкови сметки с ниски лихвени проценти, в действителност губят покупателна дарба с течение на времето.

Актуална информация за инфлацията в България

Според Национален статистически институт към февруари 2023 година инфлацията в страната продължава да понижава, като към този момент е 3.3% на годишна база, или съвсем пет пъти по-ниска по отношение на същия месец на 2022 година Индексът е с половин пункт под януарския и се връща на равнищата от лятото на 2021 година Хранителните артикули, които имат най-голяма тежест при изчисляването, към този момент нарастват с под 4% по отношение на февруари предходната година. С по-бавен ритъм обаче понижава растежът на цените при услугите и заведенията за хранене, а при превоза след месец на дефлация показателят още веднъж е леко нагоре. Измерена посредством сравнимия с Европейски Съюз показател (ХИПЦ), годишната инфлация доближава 3,5% на годишна база. Това към момента е много над междинната стойност в еврозоната, където се чака да доближи 2,6% през февруари.

Страната към момента не дава отговор на критерия за ценова непоклатимост с огромна разлика, три месеца преди Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) да изготвят своите конвергентни отчети за готовността на страните да одобряват еврото.

Справяне с инфлацията

Има няколко тактики, които хората могат да употребяват, с цел да защитят финансите си от инфлацията:

Диверсифицирайте вложенията: Инвестирането в разнообразни класове активи, като акции, облигации и недвижими парцели, може да помогне за разпределение на риска и отбрана на портфолиото против съмнения на инфлацията.

Създаване на фонд за незабавни случаи: Поддържането на фонд за незабавни случаи може да обезпечи финансова защитна мрежа, в случай че приходите намалеят заради загуба на работа или други непредвидени условия.

Преговаряйте за по-висока заплата: Ако инфлацията изпреварва нарастването на заплатите, чиновниците могат да изискат от работодателите си заслужено нарастване на възнаграждението.

Оптимизирайте разноските: Анализирането на месечните разноски и идентифицирането на области, в които могат да бъдат направени съкращения, може да помогне за компенсиране на резултата от инфлацията върху персоналните финанси.

Докато инфлацията е неизбежна част от една постоянна стопанска система, разбирането на нейните аргументи и въздействия върху персоналните финанси е от решаващо значение за вземането на осведомени финансови решения. Въпреки че 456 души в изследването на Novinite.bg настояват, че инфлацията не е повлияла на джобовете им, значимо е всички да обмислят тактики за отбрана на своите мъчно извоювани пари от отрицателните резултати на инфлацията. Чрез диверсификация на вложенията, търсене на инфлационно-защитени вложения, основаване на фонд за незабавни случаи, договаряне на по-висока заплата и усъвършенстване на разноските, хората могат да работят за поддържане на финансовата си непоклатимост макар възходящата инфлация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР