Инфлация от 25%-30% прогнозира в Денят започва с Георги Любенов

...
Инфлация от 25%-30% прогнозира в Денят започва с Георги Любенов
Коментари Харесай

Инфлация от 25%-30% прогнозира Мика Зайкова

Инфлация от 25%-30% предвижда в " Денят стартира с Георги Любенов " икономистът Мика Зайкова. Според нея страната би трябвало да откри в точния момент различни снабдители на продуктите, които до момента сме внасяли от Русия и да контракти търпими цени. В противоположен случай се чакат банкрути на предприятия.

" Това 8,4% инфлация, което го е пресметнала Евростат или 10% на Национален статистически институт - това е изгладеният показател. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че инфлация по-малка от 25%-30%, аз не мога да чакам. Още повече, че при тази обстановка и наша неопитност, тя ще пораства и в случай че някой мисли, че веднага юни месец ще стартира да пада, не съм съгласна, тъй като няма никакви предпоставки главните запаси - стратегическите артикули, с изключение на енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени порастват. Има далавера - да, само че има и аргументи да порастват. " - съобщи Зайкова.

„ Ядосана съм, само че не поради вас, а за това, което държавното управление реши. Отказват се от контракта с руснаците. Е, като се отхвърлят, имат ли други контракти, тъй като 3 милиарда употребяваме, като 2/3 са от тях? Второ, имаме ли път, по който да го докараме “. Това сподели Мика Зайкова в ефира на Българска национална телевизия.

„ Държавата би трябвало да разгласи дефол. Ние сме най-бедната страна. Вижте, че германците не споделят „ не “. Все още не са споделили „ не “. Трябва да се мисли, преди да се приказва. Мълчанието е злато, сподели още Зайкова.

Тя напомни, че 2/3 от газта е съветска, 43% от петрола е съветски.

Според Зайкова тя не е срещу това да се каже от премиера, а по кое време ще се каже. „ Важното е по кое време ще го кажеш. Ако авансово си си обезпечил газ, никой не ги е бил през устата през март, в случай, че договорът е до края на годината. Ние имаме запаси, само че би трябвало да имаме пари и време “, сподели още тя.

Тя напомни, че 92% от компаниите в България са дребни и междинни.

„ Да не мислите, че азерите ще ни дадат газ. Украйна разорена ли е - разорена е. Ще имаме ли редки метали? Като почнат тия дребни компании да банкрутират, няма да има приходи. Откъде пенсии? “, изброи финансистката.

Тя счита, че министър председателят Кирил Петков е трябвало първо да контракти запаси от друго място.

„ Седни и се разбери с азерите, с Дубай, разбери се с турците. Можем ли през „ Турски поток “ да прекарваме такива количества газ. Много желая да допускам на господин Петков, само че на гърците нямам доверие.

Не е значимо да го кажеш, а по кое време. По-добре е, както споделя народът, мълчанието е злато. Защо се вършим на по-католици от папата? Не желая да тревожа хората, само че това, което те направиха, че има още 9 месеца от тоя контракт и ние да кажем, че няма да преговаряме “, сподели още Зайкова.

„ Пречат ни тъпоумните ни ръководещи. Не може да оставиш България в такова състояние. Малки и междинни компании, които нямат никакви финансови запаси, съобщи Зайкова.

„ Планът за възобновяване – в случай че бяхме поставили повече планове. Не желая да бъда неприятен оракул, само че инфлацията ще бъде нагоре. Не глобите и не войната ни е отговорна, отговорно ни е това, което се случи преди войната “, разяснява тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР