Инфлация, конфликт в Украйна, пандемия: никога досега толкова много респонденти

...
Инфлация, конфликт в Украйна, пандемия: никога досега толкова много респонденти
Коментари Харесай

Der Spiegel: Немците очакват перманентна икономическа криза и вече я усещат

Инфлация, спор в Украйна, пандемия: в никакъв случай до момента толкоз доста респонденти на икономическия екран на SPIEGEL не са оценявали толкоз неприятно персоналното си състояние. Осигуряването на възрастни хора и в частност разноските за жилище са проблем за хората.

В края на март, когато спорът в Украйна продължаваше повече от месец, Роберт Хабек имаше недвусмислено обръщение. Санкциите против Русия, сподели министърът на стопанската система в " heute-journal`` на ZDF, като се има поради темпът на инфлация, който за първи път от няколко десетилетия надвиши границата от седем %, ще окажат въздействие върху просперитета на Германия.

" Това ще ни направи по-бедни ", сподели Хабек, " обществото ще би трябвало да го изтърпи. "

Съобщението стига до германците. Те към този момент усещат резултата от колосалното повишаване, подготвяйки се, че икономическата обстановка ще остане сложна в дълготраен проект.

Това демонстрира икономическият мониторинг на " Шпигел ", за който Институтът за проучване на публичното мнение Civey непрекъснато организира представителни изследвания на популацията.

58% повече респонденти правят оценка актуалната икономическа обстановка като неприятна, в сравнение с когато и да било от началото на изследването през май 2017 година Дори по време на първия корона потрес напролет на 2020 година той беше с към 10 процентни пункта по-нисък. От друга страна, едвам малко по-малко от една четвърт считат актуалната обстановка за добра.

Миналата есен болшинството поданици на Германия оцениха обстановката като добра. Оттогава както заплашителна делта вълна, по този начин и към този момент скок на цените на силата оказват въздействие върху настроенията и позитивните и негативните оценки повече или по-малко се изравняват в края на февруари.

След това стартира специфична интервенция в Украйна, освен цените на силата, само че и цените на храните продължиха внезапно да порастват. Инфлацията надвиши седем % от март насам.

Сега германците очевидно усещат следствията от произлизащата от това загуба на покупателна дарба. Това лято доста повече хора са оценили отрицателно настоящото си персонално положение, в сравнение с когато и да било от стартирането на Икономическия екран през 2019 година

Дори през цялата коронакриза постоянно е имало повече респонденти, които правят оценка позицията си по това време като по-добра, в сравнение с преди пет години. тези, които са забелязали утежняване. Сега всичко се е трансформирало: единствено 25% споделят, че персоналното им състояние е по-добро от преди пет години, 36% считат, че е по-лошо.

В същото време германците се готвят за дълготрайна рецесия. 71 % от интервюираните чакат, че икономическата обстановка ще продължи да се утежнява през идващите пет години, единствено единадесет % имат вяра в дълготрайно възобновяване.

Анкетираните в никакъв случай не са били толкоз песимистични от излизането на Икономическия екран - и има една значима разлика от предходните върхове от есента на 2019 година: тогава множеството германци оценяваха актуалната обстановка като добра и чакаха тя да се охлади, само че в този момент те стартират, тръгвайки от към този момент негативна стартова позиция.

Въпреки ясно изразения скептичен взор върху бъдещото икономическо развиване, страхът от загуба на работа рядко играе роля. Това може да се дължи и на обстоятелството, че сега има липса на работни ръце в всекидневието, без значение дали в гастрономията, на летищата или когато се търсят занаятчии.

На въпрос за региона на икономическата и обществената политика, която изисква най-вече дейности, пазарът на труда също играе подчинена роля за германците - единствено седем % считат този въпрос за най-актуален.

Анкетираните обаче загатват цената на жилищата доста по-често, в сравнение с в предходни години, може би и заради внезапното нарастване на цените на парното, топлата вода и електрическата енергия. Данъците и таксите също са по-често представени като неотложна област на активност, което може да се дължи на намаляването на финансовата независимост на деяние, породено от инфлацията.

Независимо от това обезпечаването на старините и икономическото неравноправие остават най-често цитираните области, в които е желателно политическо деяние.

От друга страна, една област се загатва доста по-рядко от предходни години: съвместимостта на бизнеса и опазването на околната среда. Фактът, че министърът на зелената стопанска система сега усилва потенциала на въглищните централи, с цел да пести газ, наподобява е в сходство с целите на германците.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР