Инфлационните времена са добър момент за преглед на личните финанси

...
Инфлационните времена са добър момент за преглед на личните финанси
Коментари Харесай

Какво да правим с парите по време на инфлация и рецесия

Инфлационните времена са добър миг за обзор на персоналните финанси и портфейли. Универсална формула няма, само че повишението на разноските не е добра концепция, както и паническата продажба на активи. Финансирането на парцел с ипотека в този миг също по този начин крие някои позабравени опасности.
Рекордната инфлация и упованията за закъснение на водещите стопански системи са добър миг за преосмисляне на фамилните бюджети. В такива моменти, когато за доста хора приходите се свиват действително или даже номинално, търсенето на хрумвания по какъв начин да запазят или даже умножат цената на парите си е повече от разбираемо.

През последните години на съвсем нулеви лихви тоталната надмощие на банковия депозит в избора на българските семейства се поразчупи и от ден на ден хора започнаха да се насочват към други възможности. Инвестиции като взаимни фондове и директни покупки на акции носеха добра рентабилност.
Реклама
Сега трендовете се обърнаха, а иронията е, че повода още веднъж са точно лихвите. Ускоряващата се инфлация и в опит да я укротят са главните аргументи за сривовете на пазарите - от акции, през крипто до държавни облигации.

Така стигаме до обстановка, при която към момента ниските лихви по депозити по никакъв метод не могат да компенсират двуцифрената инфлация в България, която. Но в същото време за разлика от предходните години няма финансов или капиталов актив, който сега да побеждава растежа на цените (виж графиката). Задачата по какъв начин да овладеем и предпазим персоналните си финанси става с от ден на ден незнайни и решението изисква вдишване и на от ден на ден риск от загуби.

Разбира се, няма универсална формула по какъв начин да се харчи и влага във времена на инфлация, пазарен спад и упования за икономическо закъснение. Повечето от разпоредбите са като в естествени времена. Освен това всичко зависи от финансовия профил на семейството и страната - едно е в Съединени американски щати, друго е България.

При всички положения обаче, в случай че може да продължава да се влага, само че деликатно и след консултация с финансов съветник и лицензиран капиталов медиатор. Добре е да се прави и разлика сред спестявания и вложения - първите са парите кеш или на нулева рента в банката. Стават вложения, когато с тях са купени финансови или други активи, които би трябвало да носят рентабилност.
Реклама
Според някои високата инфлация и забавеното повдигане на лихвите може и да направи връщането на заеми в бъдеще по-изгодно, стига приходите да порастват с висок ритъм. Освен това паническите разпродажби на активи, изключително след осъществен спад, единствено би нараснало и материализирало загубите кеш, който инфлацията така и така яде.

" Обща рецепта не е допустима. Това е по този начин, тъй като всяко домакинство има своята обстановка. Тези с заем е добре да се приготвят за повишаване на лихвите, с което разполагаемите им приходи ще намалеят. Наред с рекордната инфлация и при догонващо повишение на възнагражденията някои семейства ще изпитат усложнения. Подход към уравновесен фамилен бюджет без в допълнение задлъжняване е добра мярка ", споделя пред " Капитал " Преслав Китипов, който и е квалифициран финансов съветник и с дълъг опит във финансовото ходатайство.

В последната си пазарна прогноза от средата на юли анализаторите на ръководещо сдружение " Карол капитал " оповестиха, че " в среда на висока инфлация и очакваща се криза въпросът не е дали, а в какво да се влага, с цел да бъдат предпазени спестяванията. " Балансиран портфейл, дълготраен мироглед и вложения на траншове, без опити да се " хване дъното ", са добра тактика ", споделят от " Карол капитал ".
Имоти с нараснало внимание
В България има обичайно разбиране, че в тежки времена вложенията в парцели пазят. Последните данни демонстрират, че растежът в покупките се забавя, а в София даже спря. Освен това още напролет, че доходността от тях се намалява - както от наеми, по този начин и от финансова облага през повишаване на цената на жилищата. Покупката с ипотека на парцел по време на ценови пик и упования за повишаване на лихвите крие и един позабравен риск.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР