Инфлационните клаузи, въз основа на които мобилните оператори увеличават цените

...
Инфлационните клаузи, въз основа на които мобилните оператори увеличават цените
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Клаузите, с които мобилните оператори увеличават цените, са неравноправни

Инфлационните клаузи , въз основа на които мобилните оператори усилват цените на мобилните услуги , са неравноправни, разяснява омбудсман ът Диана Ковачева . Коментарът бе изработен при представянето на Доклад а за активността на омбудсман а през 2022 година в парламентарната Комисия по икономическа политика и нововъведения, който бе признат от комисията.

Ковачева означи, че в тази връзка още веднъж сезира Министерството на стопанската система и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Миналата година омбудсман ът сезира няколко пъти Министерството на стопанската система и КЗП. Сезира също и Комисията за защита на конкуренцията, откъдето обаче дадоха отговор, че не са способени да ревизират има ли картел в този случай, напомни Ковачева, представена от Българска телеграфна агенция.

" Инфлационните клаузи са непозволени, защото не те могат да бъдат договаряни самостоятелно в договорите на хората. Когато един човек подписва контракт с мобилен оператор, той не може да предвижда в годините по какъв начин ще се промени цената на услуги те, които заплаща, просто поради тези инфлационни клаузи ", уточни Ковачева.

В годините, в които беше извънредно висока цената на тока, мобилните оператори бяха обезщетени. Смятам, че каквито и загуби да имат, те не могат да бъдат обезщетени от хората, на които се усилват по този метод цените, сподели омбудсман ът. По думите ѝ е належащо и законодателно решение " за ограничение на този произвол ". Сезирала съм институциите, значимо е да бъдат предпазени потребителите, сподели омбудсман ът.

Диана Ковачева регистрира, че през 2022 година над 74 000 жители са се обърнали към институцията на омбудсман а с тъжби, позвънявания по телефона, в границите на изнесените приемни, с визити в приемната на публичния бранител. Над 15 000 са писмените тъжби и сигнали, подадени до институцията. Сред тях най-вече са жалбите, свързани с потребителски проблеми - жалбите за качество на електроснабдяването, ВиК операторите и тяхната активност, топлофикациите, като тези тъжби са общо 30 % от общия брой на недоволствата до омбудсман а.

Омбудсман ът сподели, че през 2022 година и през 2023 година главен акцент в активността на институцията е бил подложен върху правата и ограничения за отбрана на правата на хората с увреждания, по тематиката за домашното принуждение, а също и по тематиката за монополите и метода, по който те нарушават съществени права на жителите.

Ковачева маркира въпроси, които остават в дневния ред на Народното събрание, като въпроса за закона за неплатежоспособност на физическите лица и закона за колекторите и така наречен персонален банкрут.

В рамките на 2022 година омбудсман ът е сезирала четири пъти Конституционния съд, има пет нейни законодателни оферти, които са признати от Народното събрание.

Диана Ковачева сподели, че към 31 март следва да внесе в Народното събрание отчет а за активността на омбудсман а за 2023 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР