Инфекцията е много опасна, разпространява се много бързо. Има характер

...
Инфекцията е много опасна, разпространява се много бързо. Има характер
Коментари Харесай

Експерти категорични: Много по-добре е прасетата да бъдат изгаряни, отколкото загробвани

Инфекцията е доста рискова, популяризира се доста бързо. Има темперамент на пандемия, тя може да залее континенти. При това състояние би трябвало да бъдем доста деликатни и бързи в своите дейности.

Това съобщи в предаването "Събуди се " по Нова телевизия член кор. Христо Найденски във връзка огнищата на африканска чума по свинете у нас. Той е член на Европейския орган по сигурност на хранитe и работи към Института по микробиология към Българска академия на науките. Според него подхванатите досега ограничения са съответни.

„ Може би има някакво съображение за това, че се движим малко след вълната, тя се опита и съумява да ни изпревари. Инфекцията се популяризира и ние би трябвало да бъдем доста експедитивни и съответни на ситуацията”, сподели още Найденски.

„ Риск за човешкото здраве няма. Хората би трябвало да бъдат спокойни. Самият вирус не провокира зараза при хората”, безапелационен бе той.

Заедно с него посетител беше и проф. доктор Стоян Шишков, декан на Биологическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. „ Еволюционно вирусът нападна единствено типове които, принадлежат към фамилията на прасетата. При някои типове, като домашните и дивите прасета, протича доста остро. При други животни протича асимптомно – т.е. няма клинична картина, само че са преносители”, разяснява проф. доктор Стоян Шишков.

„ Доказано е, че вирусът може да се придвижва посредством кърлежи, само че това се случва само в африканските страни. Комарите не могат да бъдат преносители”, сподели още той.

Двамата бяха безапелационни, че изгарянето на животните е по-доброто решение на казуса, в сравнение с тяхното загробване. И попитаха за какво е била унищожена екарисажната система в България, което в този момент оказва въздействие и няма потенциал прасетата да бъдат изгаряни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР