Инфекциите, предавани по полов път, бележат ръст в цяла Европа

...
Инфекциите, предавани по полов път, бележат ръст в цяла Европа
Коментари Харесай

Сериозен ръст на заразените със сифилис и гонорея в Европа

Инфекциите, излъчени по сексуален път, бележат растеж в цяла Европа през 2022 г ., като регистрираните случаи на гонорея скочиха съвсем на половина, заяви Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), публикувайки последните си данни в четвъртък, представени от Ройтерс.
Прочетете още
Случаите на сифилис са се нараснали с 34%  спрямо миналата година до повече от 35 000, случаите на хламидия - с 16% до повече от 216 000.  Случаите на гонорея скочиха с 48% до над 70 000 .

" Числата рисуват явна картина, която се нуждае от нашето неотложно внимание и дейности ", сподели шефът на ECDC Андреа Амон на конференция по отношение на данните.

Нелекуваните полово-предавани инфекции (ППИ) могат да доведат до редица здравословни проблеми, в това число хронични болести, неплодородие, а сифилисът - неврологични и сърдечно-съдови затруднения.

Случаите на lymphogranuloma venereum (LGV) и присъщ сифилис, когато инфекцията се предава от майката на плода, също са се нараснали внезапно, сподели ECDC, въпреки и от по-ниски равнища.

Процентът на ППИ се повишава от години в доста страни, в това число в Европа, макар че това беше спряно от пандемията от COVID-19, защото множеството държавни управления постановиха ограничения за обществена изолираност, хората останаха у дома и равнищата на докладване спаднаха.

Редица аргументи стоят зад устойчивото повишаване, сподели ECDC, в това число по-добро наблюдаване и увеличение на домашните проби, както и увеличение на рисковото полово държание.

Скокът на инфекциите измежду младите хетеросексуални хора съгласно последните данни, и изключително младите дами, може да се дължи на смяна в половото държание след пандемията, сподели организацията на Европейски Съюз.

Тя сподели, че към момента няма доказателства, че повишаването на инфекциите с гонорея се дължи на антимикробна устойчивост, само че добави, че ще продължи да следи това. Амон сподели, че  числата евентуално са " върхът на айсберга ", защото доста инфекции остават неоткрити.

Европейските страни би трябвало да се съсредоточат върху напъните за тестване, лекуване и предварителна защита, сподели тя, а хората би трябвало да подхващат стъпки, с цел да се защитят, изключително като употребяват презервативи, да вземем за пример.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР