Инфарктното заседание на местния парламент във Варна, с което болшинството

...
Инфарктното заседание на местния парламент във Варна, с което болшинството
Коментари Харесай

Даването на Гергов на варненските акции в Пловдивския панаир може да е законно?

Инфарктното съвещание на локалния парламент във Варна, с което болшинството съветници през декември утвърдиха предлагането на кмета Иван Портних да се трансферират акциите на общината от " Пловдивски панаир " АД на " Пълдин Туринвест " АД (контролирано от Георги Гергов), наподобява изцяло законно. Масово в медиите е пропуснат един значим подробност – че преди да се утвърди прехвърлянето на акциите е анулирано предходното решение за тях от 2017-та година – да се трансферират безплатно на страната.

Това стана ясно от отговора на министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова до двама депутати на " Демократична България " – Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

 
Прокуратурата във Варна ревизира прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир
Прокуратурата във Варна ревизира прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир. Припомняме, че общинският съвет в морския град одобр...
Прочети повече


(Скрийншот от отговора на министър Корнелия Нинова до депутатите Цонева и Мирчев, от който е видно, че ОбС-Варна е взел две решения, касаещи акциите на общината в пловдивския панаир, не едно)

На процедура Нинова обаче твърди напълно друго: " Общинският съвет на Варна има годно взето решение на 2 май 2017 година (Протокол № 18 от 02.05.2017 година, т. 638-2), за безплатно прекачване от Община Варна на Държавата посредством Министъра на стопанската система на 16 314 400 броя безналични акции, представляващи 29 на 100 от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД, като е предоставено на кмета на общината да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и в действителност дейности за прекачване на акциите. Горепосоченото решение на Общинския съвет не е изпълнено от кмета на община Варна и за него Министерството на стопанската система не е уведомявано “. 

Тя поддържа позицията на Министерството на стопанската система, изразена в три поредни писма - от 26-ти октомври, от 8-ми и 10-ти декември 2021 година, до кмета на община Варна и Общински съвет-Варна, с които упорства да се извърши въпросното остаряло решение и акциите да се върнат на страната. Те съставляват 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив “ АД.
Нинова желае от регионалния шеф на Варна да спре прехвърлянето на Пловдивския панаир на Гергов
Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния шеф на Варна господин Марио Смърко...
Прочети повече
" Министерството на стопанската система и промишлеността не е трансформирало позицията, че апортьт на акциите от " Международен панаир Пловдив " АД, които община Варна има в " Пълдин Туринвест " АД съставлява акт на скрита приватизация. Независимо от горното, на съвещание на Общински съвет-Варна, извършено на 10.12.2021 година, е взето решение за увеличение капитала на " Пълдин Туринвест " АД, посредством апортна вноска на притежаваните от община Варна акции от капитала на „ Международен панаир Пловдив " АД ", добавя Нинова в отговора си.

На 17-ти декември, 2021 година тя насочва зов към регионалния шеф на Варна Марио Смърков да упражни правото си на надзор по законосъобразността на решенията на Общински съвет – Варна, за да го спре. Няколко дни по-късно тя получава отговор от него, че на 20-ти декември е оспорил пред Административния съд двете решения – за анулация на връщането на акциите към страната и за апортирането им в капитала на " Пълдин Туринвест " .

" Оспорването стопира осъществяването на самостоятелните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, в случай че съдът постанови друго ", разяснява Нинова, цитирайки Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА).

Справка в същия закон сочи, че регионалните шефове имат право на надзор по правомерност на актовете на общинските препоръки, само че не и по целенасоченост. Според член 45, алинея 5 от него единствено кметът на общината има право да нападна актове на общинския съвет по целенасоченост. Случаят може би ще е подобен, в случай че съдът реши друго – да вземем за пример, че е преапортирането на тези акции в действителност съставлява скрита приватизация и е нарушен закон.

Още от ПЛОВДИВ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР