Инфарктен обрат в Молдова! Избирателите казаха Да“ на ЕС, голяма

...
Инфарктен обрат в Молдова! Избирателите казаха Да“ на ЕС, голяма
Коментари Харесай

Инфарктен обрат в Молдова! Голяма загуба за Русия: Избирателите казаха „Да“ на ЕС

Инфарктен поврат в Молдова! Избирателите споделиха „ Да “ на Европейски Съюз, огромна загуба за Русия

Резултатите от референдума за закрепване на политиката за присъединение към Европейски Съюз в конституцията на страната бяха разграничени съвсем поравно. Поправките бяха подкрепени от 50,46%, а 49,54% бяха срещу.

Броенето на гласовете се трансформира в трилър – първите предварителни данни посочваха огромно преимущество за гласовете НЕ – съвсем 20 на 100. След преброяването на гласовете от диаспората и Кишинев финалният резултат бе в интерес на гласовете ДА.

Референдумът беше иницииран от Мая Санду, която е последовател на европейската интеграция

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че „ в лицето на хибридната тактичност на Русия, Молдова сподели, че е самостоятелна, мощна и желае европейско бъдеще “.

Мая Санду разгласи, че има невиждана офанзива против демокрацията.

„ Престъпни групи, настоящи дружно с враждебни на нашите ползи непознати сили, нападнаха нашата страна с десетки милиони евро, неистини и агитация, с цел да заловен страната ни в клопката на несигурността и неустойчивостта “, сподели Санду след оповестяването на частичните резултати от референдума за европейските упоритости на Молдова.

„ Имаме ясно доказателство, че тези незаконни групи са целели да купят 300 000 гласа – една машинация с невиждани мащаби “, съобщи Санду. „ Тяхната цел е да подкопаят демократичния развой “, добави тя. Основният обвинен за интервенция във вота е Илан Шор – той е водач на проруския опозиционен блок „ Победа “, наказан е на 15 година затвор в Молдова за финансови измами, само че живее в Русия. 

Сегашният президент на Молдова Мая Санду получава 42,45% от гласовете на изборите в страната, а някогашният основен прокурор Александър Стояногло – 25,98%. Избирателната интензивност е 51,68%.

Това стана ясно, откакто Централната изборна комисия на Молдова разгласи резултатите от президентските избори и референдума за европейска интеграция след обработка на 100% от протоколите.

Санду и Стояногло ще се явят на балотаж. Вторият тур на 3 ноември.

Това е неприятна вест за Санду, от която се чакаха по-добри резултати, даже победа на първи тур. На втория тур й следва сложна борба, защото се чака останалите проруски съперници да се обединят към Стояногло.

Източник: Труд

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР