Инерком България ЕАД е подала в Комисията за защита на

...
Инерком България ЕАД е подала в Комисията за защита на
Коментари Харесай

Инерком обяви, че вече няма ВЕИ и пак поиска ЧЕЗ

" Инерком България " ЕАД е подала в Комисията за защита на конкуренцията ново уведомпление във връзка със договорката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ, оповестиха от компанията.
През юли Комисия за защита на конкуренцията спря продажбата с претекста, че " Инерком " има слънчеви паркове и по този начин покупката на ЕРП основава риск от монопол. Експерти разясниха, че мощностите са хилядни елементи от % от цялото произвеждане на ток у нас, само че по този начин или другояче правосъдното дело по митинга на " Инерком " беше планувано чак за следващата година.
Затова и от компанията на Гинка Върбакова са подхванали различен ход. " В групата на " Инерком " беше осъществено преструктуриране, вследствие на което дружествата-производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й ", пишат от купувача на ЧЕЗ.
Компанията показва вяра за „ бързо решение” от страна на антимонополния орган.
Припомняме, че деликатен прочит на решението от 29 страници на комисията демонстрира, че съгласно Комисия за защита на конкуренцията фотоволтаичният пазар в България през предходната година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за активността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Пак съгласно същите данни, " Инерком България " има 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - единствено в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - " Улер 2009 ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Евро Бетон ", " Диана Хънт ", " Риал Стейтс " и " Риал Стейтс 2 ". По данни на ЕСО самата компания общата мощ на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, която е с мощ " под 5 мегавата " - Комисия за защита на конкуренцията го споделя в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.
В решението на Комисия за защита на конкуренцията написа и друго – в Методиката за установяване ситуацията на предприятията на съответния пазар Комисията е приела, че общ пазарен дял под 15% на предприятията-участници на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) не е стеснителен и презюмира, че в тези случаи интервенцията няма капацитет да попречва значително конкуренцията! 26 мегавата по отношение на 1043 мегавата мощ сигурно обаче попада в границите на под 15% дял!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР