Индустрията за контейнерни превози през последните две години достигна рекордно

...
Индустрията за контейнерни превози през последните две години достигна рекордно
Коментари Харесай

Индустрията, която спечели джакпота по време на пандемията, тръгва към спад

Индустрията за контейнерни транспорти през последните две години доближи рекордно високи цени за доставки. Пожарна охрана време на пандемията секторът изживя взрив. Сега обаче стартира доста да се забавя. Най-големите превозвачи регистрираха чисти доходи от общо 364 милиарда $ през 2021 година и 2022 година, по данни на ветерана в промишлеността Джон Маккаун, след цяло десетилетие на нищожни облаги.
 Цените на корабните транспорти са се сринали с 80%
Цените на корабните транспорти са се сринали с 80%

Днес към този момент разноските за доставка са се върнали към новата от преди пика

Бумът в контейнерните транспорти пристигна с големия потрес от търсенето по време на Covid. Сега виновникът за идния крах в промишлеността е прекомерно огромното предложение.

Достатъчно е да погледнем какво се случва с най-голямата обществено търгувана контейнерна линия в света A.P. Moller-Maersk. Според кредитния анализатор на Bloomberg Intelligence Стефан Ковачев свободният паричен поток на датската компания, който доближи 27 милиарда $ предходната година, само че може да спадне с към 80% тази година и може да стане негативен през 2024 година

Трите най-големи играчи в бранша Maersk, Hapag-Lloyd и държаната CMA CGM SA от Франция, управляват към една трета от международния контейнерен потенциал, към този момент оповестиха, че понижават разноските, поради опасения, че спадът ще продължи най-малко до 2024 година

Причината: търсенето на артикули се връща към равнищата отпреди пандемията.

Основните принадлежности разполагаем на превозвачите са анулация на пътувания или прекъсване напълно на услугите в комерсиалните пътища, където търсенето е едва. При продължителни спадове бизнесите могат и да оставят договорите за чартър да изтекат, да оставят някои кораби да не работят или да продадат остарели кораби на пазара за скрап.

" По-големи компании като Maersk и Hapag-Lloyd разполагат с финанси и могат да изчакат и да се съсредоточат върху редуциране на разноските " счита кредитния анализатор Стефан Ковачев.

Преди няколко години, когато се наблюдаваше двуцифрена инфлация в цените на стоките, имаше може би 4% или 5% нарастване на услугите, разяснява Фил Леви, основен икономист във Flexport Inc.

Много компании, като Under Armour и производителят на мебели Lovesac Co. да вземем за пример обявиха, че се усеща облекчение от по-ниските разноски за морски транспорт през последното тримесечие.
 Защо най-голямата компания за контейнерни транспорти Maersk отваря услуга за въздушен превоз от Европа до Китай
Защо най-голямата компания за контейнерни транспорти в света отваря нова услуга за въздушен превоз от Европа до Китай

Това е и първата постоянна въздушна товарен транспорт сред Дания и Азия

За промишлеността предстоят сложни времена. Предвижда се, че ще са нужни вложения от 1 трилион $ през идващите десетилетия за декарбонизация - смяна, която ще изисква мотори, работещи с по-чисти горива и нова инфраструктура за произвеждане, предпазване и превозване на различни горива.

Големите европейски превозвачи издадоха оценки за спомагателните такси, които ще влязат в действие с идното влизане на корабоплаването в системата за търговия с излъчвания на Европейския съюз през януари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР