Индустрията на вятърната енергия призовава страните да засилят своите ангажименти ...

Индустрията на вятърната енергия призовава страните да засилят своите ангажименти

Вятърната индустрия призова страните да засилят своите ангажименти към ВЕИ

Индустрията на вятърната енергия приканва страните да засилят своите уговорки за увеличение каузи на възобновимата енергия от международния енергиен микс преди срещата на Организация на обединените нации за климата (COP26) в Глазгоу по-късно тази година, оповестява Bloomberg.Още по тематиката

Представителите на бранша показват, че са подготвени за по-бързото разширение, само че политиците би трябвало да показват по-строги регулации за енергетиката, излиза наяве от отчет, оповестен от Световния съвет за вятърна енергия (Global Wind Energy Council-GWEC). Документът е подсилен от редица фирми, включително Vestas Wind Systems A/S, Orsted A/S и подразделението за възобновими енергийни източници (ВЕИ) на американската компания General Electric Co.

„ Вече разполагаме с инструментите и технологиите, нужни за оправяне с изменението на климата “, акцентира Ребека Уилямс, шеф на GWEC за договарянията по климата в границите на COP26. "Това, което към момента нямаме, е невижданата политическа воля, която е нужна, с цел да се случи това ", прибави тя.

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) са нужни доста повече мощности на вятърна и соларна енергия, с цел да се ограничи нарастването на световната температура до 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища.

Според индустриални анализатори сегашните ВЕИ мощности са задоволително конкурентни на изкопаемите горива в редица страни по света. Въпреки това към момента има спънки пред разширението на тази промишленост. Един от казусите е обвързван с издаването на разрешителни за построяване на нови вятърни паркове на фона на необятното публично неодобрение по отношение на изграждането на сходни оборудване наоколо до жилищните региони.

Без осигуряването на съкратена процедура по утвърждение на нови мощности ще се натрупат голям брой сходни планове „ в застой “, като страните ще незабелязан своите климатични цели, предизвестяват от GWEC.

Организацията също по този начин прикани държавните управления да преустановят използването на въглища, да построят повече зарядни станции за електрически транспортни средства и да поддържат въглеродния маркет и покачването на стойностите на въглеродните квоти, с цел да подтикват вложенията в чиста енергия.

Източник: investor.bg