Индустрията излезе с позиция против изказването на енергийния министър Александър

...
Индустрията излезе с позиция против изказването на енергийния министър Александър
Коментари Харесай

Индустрията е против загатнато намерение най-евтиният газ да е само за бита

Индустрията излезе с позиция срещу изявлението на енергийния министър Александър Николов в сряда, че би трябвало да се разделят функционалностите на " Булгаргаз " като публичен снабдител и като търговец на природен газ. В него те разчитат планове сдружението да дава най-евтиния си газ единствено на потребителите по контролирани цени, а не както сега да миксира всички количества газ – азерски, съветски и подобен от газохранилището " Чирен ", да образува цена, която регулаторът утвърждава и по нея да продава на топлофикациите, газоразпределителните сдружения и промишлените предприятия.

Според Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) " това е директна поръчка за кръстосано субсидиране на пазара на природен газ и такива дейности ще покачат голословно цената за промишлеността ".

От организацията оповестиха още, че не желаят, каквито държавното управление планува за битовите консуматори на газ и за топлофикационните сдружения, както се разбираше от писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели, изпратено преди ден до енергийния министър.

Връзва ли се пазарната логичност?

Бизнесът счита, че изразените хрумвания най-евтиният газ да е единствено за бита, а контролираната цена да не важи за промишлеността, опонират на пазарната логичност и на организацията на пазара на природен газ у нас.

Обясняват, че сега доставките по дълготрайния контракт на " Булгаргаз " с " Газпром износ " се правят съгласно годишните поръчки на всички консуматори, в това число промишлеността. Ценовата формула, по която " Булгаргаз " заплаща съветския газ е годна за цялото количество, доставяно по контракта, а освен за количествата на потребителите с контролирани цени. Това е и повода държавният снабдител да включва в целокупност тези количества при образуването на цената, която предлага за одобряване от КЕВР, допълват от БФИЕК. Това е и повода, заради която цената, избрана в договорите за доставка на газ по " свободно контрактувани цени " сред " Булгаргаз " и промишлените предприятия, е одобрената от КЕВР.

Заради рисковите и волатилни цени на европейските газови тържища, които индексират съветския газ, разделното ценообразуване за крайните клиенти според от това дали са на контролирани или свободно контрактувани цени на един и същи газ при съществуващите понастоящем условия е неприемливо, защото основава привилегировани и непривилигеровани консуматори, показва се в писмото на индустриалците до министър Александър Николов. Според тях това непосредствено опонира на пазарната логичност и конкурентното право на Европейски Съюз.

Сегашната разпоредба споделя друго

Отбелязва се, че в Наредба No2 за контролиране на цените на природния газ написа, че " публичният снабдител образува цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи въз основа на прогнозните разноски за неговата доставка и прогнозните количества природен газ за доставка от сдружението по отношение на публичната доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и дълготрайните контракти и краткосрочните покупко-продажби за доставка на природен газ по свободно контрактувани цени, по които е страна ".

Същото се отнася и за количествата газ от Азербайджан, който сега е по-евтин от съветския и изгодите от него са за всички клиенти.

" Индустрията не желае особено отношение. Индустрията желае заслужено отношение ", показват от федерацията. Тя подчертава върху това, че промишлените предприятия си заплащат постоянно сметките за разлика от топлофикациите. Дава се образец със столичното парно, което дължи близо милиард лв. за природен газ под формата на цесии към " Българския енергиен холдинг ".

" Многократно сме изразявали мнението, че стремежът за обезпечаване на налична сила (електрическа, топлинна и естествен газ) за бита е понятен. Но е извънредно време обществената политика на страната да спре да се реализира през енергийната система. Справянето с енергийната беднотия минава през целенасочени стратегии за обществено подкрепяне на нуждаещите се и осъществяване на огромни ограничения за повишение на разполагаемия приход на популацията. Тази отговорност и функционалност на страната не трябва да се трансферира на пазарните участници ", написа още в мнението на бизнеса.

Всички би трябвало да имат достъп до по-евтиния газ

В него се отбелязва, че българската промишленост дълги години субсидира цените на електрическата енергия и топлоенергията за бита посредством цена " отговорности към обществото " на пазара на електрическа сила. " Сега се основават упования индустрията да поеме тази роля и на пазара на природен газ, заплащайки по-високи цени. Това идва на фона на няколкомесечна тежка за потребителите обстановка на пазара на електрическа сила, изчерпани запаси и висока неустановеност за базовата промишленост ", показва БФИЕК.

Отбелязва се още, че добавката " отговорности към обществото " към цената на газа е за покриване разноските на " Булгаргаз " за нагнетяване, предпазване и рандеман на природен газ в " Чирен ", с цел да се покриват главно потребностите на топлофикациите през зимата, само че се заплаща солидарно от всички участници на пазара.

" Всяка причина за в допълнение повишение на цените на енергоносителите за базовата промишленост за сметка на " евтиното парно " ще има повсеместен негативен резултат върху цялото стопанство на страната. Наред с електрическата енергия, природният газ е главен ценообразуващ фактор в черната и цветната металургия, азотно-торовата и химическата индустрия, циментопроизводството и стъклопроизводството. Тези браншове у нас са експортно насочени и имат значителен принос към комерсиалния баланс и образуването на Брутният вътрешен продукт на страната. Преработващата индустрия е и главен шеф в страната ", декларират от федерацията.

Тежки последствия

Допълнителното повишаване на газа за бизнеса, поради обособяване на най-евтините количества за бита, ще генерира инфлация, ще принуди заводите да спрат вложенията си, да понижат обществените си разноски и даже да редуцират личен състав. Освен това ще би трябвало да вдигнат цените на стоките си и по този начин ще изгубят конкурентност на европейския пазар.

" Повишаването на индустриалните разноски води до утежняване на капиталовата среда, защото стопира капиталовложенията в съществуващи и нови производства. В случаите, в които обещано дружество е част от интернационална корпорация или група, може да се стигне до решение за затваряне и/или пренасяне на съответния недоходоносен индустриален актив отвън страната. По този метод страната търпи вреди и от загуба на индустриален капацитет ", разясняват още от БФИЕК.

Индустриалците упорстват да продължат да купуват естествения си газ на налични цени и приканват министъра да разисква всички планове за смяна на пазарния модел със заинтригуваните страни, както до момента е било.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР