Индустрия за над 200 млрд. долара годишно - това ще

...
Индустрия за над 200 млрд. долара годишно - това ще
Коментари Харесай

Пазарът на дрехи втора употреба се готви за 127% ръст

Индустрия за над 200 милиарда $ годишно - това ще е пазарът на облекла втора ръка по света през 2026 година съгласно специалисти.

Очакванията са растежът да се подхранва от по-спестовно настроени, само че и по-загрижени за околната среда купувачи, написа Quartz.

По данни на компанията thredUP единствено през 2022 година пазарът на облекла втора ръка бележи растеж с 24% до 119 милиарда $.

Тенденцията е световна, като в Съединени американски щати са осъществени 42% от оборотите.

Прогнозата на бизнеса е темповете да се запазят положителни и през идващите години, като през 2026 година това ще е промишленост за 218 милиарда $ - или 127% растеж по отношение на 2022 година Това е три пъти по-добро движение от това на продажбите на нови облекла.

Очакването на eMarketer и Insider Intelligence е до края на 2025 година цели 10% от продажбите на облекла в Съединени американски щати да са точно втора ръка.

През последните години целият свят е в плен на т.нар „ бърза мода “ - евтини и добре изглеждащи, само че некачествени като материали и направа облекла, които всеобщо завършват потребния си живот след 10-ина обличания. Производството и последващото им изхвърляне генерира големи количества боклуци.

В магазините втора употреба потребителите могат още по-евтино да закупят по-качествени облекла, които устоят по-дълго и дори могат да бъдат препродадени.

Това е образец за дейно използване на кръговата стопанска система, в която всеки артикул се употребява с цялостния си капацитет.

Без значение от възрастта на потребителите, главният им претекст да не купуват нови облекла е цената - фактор, който при актуалната икономическа обстановка ще става все по-значим.

Младите и изключително поколението Z (родените сред 1996 и 2009) също така стимулират избора си със устрема към по-устойчив метод на живот.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР