Индустрия за над 200 млрд. долара годишно - това ще

...
Индустрия за над 200 млрд. долара годишно - това ще
Коментари Харесай

Пазарът на дрехи втора употреба се готви за 127% ръст

Индустрия за над 200 милиарда $ годишно - това ще е пазарът на облекла втора ръка по света през 2026 година съгласно специалисти. Очакванията са растежът да се подхранва от по-спестовно настроени, само че и по-загрижени за околната среда купувачи, написа Quartz.

Цифром и словом: По данни на компанията thredUP единствено през 2022 година пазарът на облекла втора ръка бележи растеж с 24% до 119 милиарда $. Тенденцията е световна, като в Съединени американски щати са осъществени 42% от оборотите.

Прогнозата на бизнеса е темповете да се запазят положителни и през идващите години, като през 2026 година това ще е промишленост за 218 милиарда $ - или 127% растеж по отношение на 2022 година Това е три пъти по-добро движение от това на продажбите на нови облекла.
 Remix влага 20 милиона лв. в център за обработка и логистика на облекла край София
Компания за облекла втора ръка влага 20 милиона лв. в нова база край София

Новата база в с. Равно поле е основана със лична новаторска технология

Очакването на eMarketer и Insider Intelligence е до края на 2025 година цели 10% от продажбите на облекла в Съединени американски щати да са точно втора ръка.

Контекст: През последните години целият свят е в плен на т.нар " бърза мода " - евтини и добре изглеждащи, само че некачествени като материали и направа облекла, които всеобщо завършват потребния си живот след 10-ина обличания. Производството и последващото им изхвърляне генерира големи количества боклуци.
 Remix, която е водач в Европа по онлайн продажби на облекла втора ръка
Българската компания, която е водач в Европа по онлайн продажби на облекла втора ръка

През 2019 година компанията е продала 4,2 милиона продукта, а приходите ѝ са 58,5 милиона лв.

В магазините втора употреба потребителите могат още по-евтино да закупят по-качествени облекла, които устоят по-дълго и дори могат да бъдат препродадени. Това е образец за дейно използване на кръговата стопанска система, в която всеки артикул се употребява с цялостния си капацитет.

Кой купува : Без значение от възрастта на потребителите, главният им претекст да не купуват нови облекла е цената - фактор, който при актуалната икономическа обстановка ще става все по-значим.

Младите и изключително Поколението Z също така стимулират избора си със устрема към по-устойчив метод на живот.
 5-те най-големи компании за облекла втора ръка имат оборот от 114 милиона лв.
Колко се печели от облекла втора употреба у нас? Говорят водещите компании в сектора

В бранша у нас са заети над 8000 души

75% от участниците в изследването на thredUP означават и че облеклата втора ръка са станали по-приемливи от обществена позиция през последните 5 години. Тук процесът е двустранен и можем да го забележим и в България. Магазини за подобен вид облекла и обувки има още от 90-те, само че тогава те бяха едни неприветливи места, в които се продаваха продукти, извадени като че ли от кофите. Днес изборът, качеството и обслужването са доста по-добри.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР