Индустрия за над 200 млрд. долара годишно – на толкова

...
Индустрия за над 200 млрд. долара годишно – на толкова
Коментари Харесай

Млади предприемачи създадоха социална мрежа за продажба на дрехи

Индустрия за над 200 милиарда $ годишно – на толкоз ще се прави оценка световният пазар на облекла втора ръка през 2026 година, съгласно специалисти. Очакванията са растежът да се подхранва от по-спестовното въодушевление на потребителите и от загрижеността за околната среда. По данни на компанията thredUP единствено през 2022 година този пазар бележи растеж от 24% до 119 милиарда $.

Да са част от тази промишленост и да завладяват Балканите, си слагат за цел и тримата млади български бизнесмени –  Илиан, Любо и Симо, които основават Push Marketplace – обществена мрежа за продажба на облекла втора ръка.

Push започва публично на 21 април 2022 година, само че преди този момент екипът минава през голям брой трудности и компликации, до момента в който не се трансформират в едно от най-теглените приложения в AppStore за месеца, в който стартират продукта си.

Като се замисля, с друго, с изключение на с мода, в никакъв случай не съм се занимавал. Още на 15-годишна възраст се възпламених по модата и от този момент тя е част от моя живот “, споделя Илиан Коджахристов пред Economic.bg.
Субкултура
Като младеж Илиан е бил доста разпален по футболните мачове. Бил е мощно разпален и по субкултурата „ casual ”, само че по това време в България марките облекла, които са били съвременни и „ наложителни “ за феновете на casual, не ги е имало на никое място с изключение на в магазините за облекла втора ръка.

За начало на „ casual “ ерата се приема 1977 година, когато Ливърпул печелят първата си Купа на европейските първенци, а пътуващите им последователи се завръщат с маркови облекла, в множеството случаи просто плячкосани от първокласни магазини в европейски градове, където полицията далеч не е готова за хулиганите.

След събитията „ casual “ субкултурата стартира да придобива голяма известност в Англия. Тогава са и годините на подем на футболното безчинство в страната. Агитките там стартират да носят скъпи марки (наричани към момента „ Clobber ”) като Stone Island, Burberry, Fred Perry, Lacoste, Fila, Sergio Tacchini, Ellesse, CP Company и други. По този метод те се смесвали по-лесно с останалите, полицията не ги взимала за хулигани и даже успявали да обхванат в противникови групи.

И по този начин, заминавайки на бригада в Съединени американски щати, Илиан вижда какви приложения за продажба на облекла втора ръка има.

Казах си, че сходно нещо няма в България и би трябвало да намеря метод по какъв начин да го направя. Затова отпътувах на идната година към този момент с концепцията да събера пари, с цел да пускам платформата “, споделя Илиан.

Всъщност, в годината, когато публично започва Push Marketplace на пазара в България, се появяват и други такива платформи, само че съгласно Илиан това не е спънка, а в противен случай – демонстрира, че има пазар и търсене на сходни услуги.

60% от нашите консуматори са на възраст под 26 години. Ние сме напълно ориентирани към Z  поколението. Те ни схващат по-добре и ангажираността е по-голяма, когато им представяме продукта като обществена мрежа “, прецизира Илиан.
Платформата
Концепцията на платформата е по сходство на обществената мрежа Instagram, в която всеки има собствен профил, качва свои фотоси, има почитатели и лайкове. Но в тази ситуация вместо фотоси на самия себе си, човек качва изображения на облеклата, които желае да продаде. Има опция за харесване на изявленията, за мнения, за връзка с разнообразни инфлуенсъри.

Представете си Instagram, само че за продажба на облекла. Това е Push ”



Платформата е основана от нула, а тайните на кода, който е употребен, знаят единствено Симо Александров и Любо Любчев. Симо се занимава с програмиране от 2012 година Има няколко основани приложения и е притежател на доста награди от отборни състезания и събития за програмиране дружно с Любо. Част е от Delirium Products.

Любо също се занимава с програмиране от дребен, първите му стъпки са през 2014 година С над 20 извоювани отборни надпревари със Симо, дружно развиват 2 продукта в границите на 3 години, единият в областта на ресторантьорството, а другият спомага за дигитализацията на касовите бележки. Освен част от Delirium Products, той има и бранд за облекла.

Със Симо сме съученици и сме работили по доста училищен планове дружно. Но в 12 клас стана забавно, когато Илиан се свърза с мен с предлагането да създадем такава платформа и ме попита дали познавам някого, който също да се включи. Тогава се сетих за Симо “, споделя Любо.

И по този начин, двете момчета стартират работа по основаването на платформата. Отнема им към 7 месеца. Но след първичния триумф с тегленията на приложението, момчетата стартират да изпитват финансови усложнения и Симо е изправен пред избора – да остане в България и да търси друга работа, или да замине за Холандия да учи и родители му да му оказват помощ финансово.

Избрах по-лесното и отпътувах за Холандия. Стоях година и половина, само че тази година, като видях какъв брой добре се развива планът – растежът на приложението е анормален – си споделих, че не мога повече да заставам в университета. Исках да се концентрирам и да отдам цялото си внимание на нещото, което си е мое. И напуснах университета “, споделя Любо.

Той обича провокациите и споделя, че желае да помогне за развиването на стопанската система на България.
Финансиране
Момчетата получават първото си финансиране в резултат на пост в LinkedIn. С тях се свързва човек, който споделя, че преди години е желал да сътвори същия план, само че с течение на времето не е съумял. Но взема решение да вложи 15 000 лева в Push.

Доскоро не разказвахме за това финансиране, само че той беше нашият „ ангел “, както ги назовават подобен вид вложители в нашата сфера “, споделя Илиан.

През лятото на 2022 година Push Marketplace печели финансиране от Inovation Capital в размер на 50 000 евро. Но изплащането на средствата много се забавя и това обърква проектите на младите бизнесмени. Междувременно обаче съумяват да завоюват доверието и на Vitosha Venture, от които печелят 30 000 евро. Печелят и 5000 лева от Pitch, които могат да употребяват за техните coworking пространства.

Засега планираме с наличните средства да се утвърдим на българския пазар. Но по-късно планираме агресия към Гърция и Хърватия. Там няма такава услуга “, споделя Илиан.

Платформата за регистрация е изцяло безвъзмездна. Отскоро обаче има въведена 8% комисионна на всяка осъществена продажба. Платформата дава изцяло персонализирано наличие на участниците в нея, като има опция за премиум сметки, както и спонсориране на наличие.

Така, както е в останалите обществени мрежи “, споделя още Илиан.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР