Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза

...
Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза
Коментари Харесай

Поредно свиване на европейското промишлено производството през февруари и рязко негово понижение в рамките на България



Индустриалното произвеждане в еврозоната и в целия Европейския съюз означи намаляване за втори следващ месец от началото на годината, демонстрират данни на Евростат. В същото време индустриалното произвеждане в България се сви през февруари още по-рязко, излизайки на отрицателна територия на годишна база за пръв път от май 2016-а година насам.

Данните на европейската статистика се следващо доказателство за закъснение на положителния прогресивен стопански подтик на остарелия континент, реализиран през 2017-а година.

Производството в границите на еврозоната се сви през февруари с 0,8% по отношение на януари, когато регистрира намаляване с 0,6%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за непретенциозно покачване с 0,1 на 100. Това съставлява утежняване на производството за трети следващ месец и най-солидно негово намаляване от края на 2016-а година насам.

На годишна база темпото на индустриалния напредък се забави внезапно до 2,9% от 3,7% през януари, отбелязвайки най-слабо покачване от октомври 2017-а и при прогноза за повишаване с 3,5 на 100.

Влошаването се дължи в най-голяма степен на спад при средствата за произвеждане с цели 3,6% на месечна база и с 2,1% на производството на потребителски артикули с дълготрайна приложимост (такива като коли и хладилници например). Производството на артикули с недълготрайна приложимост (такива като облекла и хранителни продукти) се намали с 0,5%, до момента в който енергийното произвеждане набъбна с цели 6,8% вследствие на нарасналата консумация на сила предвид на много суровата зима през февруари.

Производството в целия Европейски съюз се намали през февруари с 0,7% на месечна база след намаляване с 0,3% през януари, като индустриалният напредък на годишна база се забави до 3,1% от 3,7% през предходния месец.

И в този случай утежняване на производството се дължи в най-голяма степен на спад с 2,7% на средствата за произвеждане и с 1,6% на стоките с дълготрайна приложимост, до момента в който производството на артикули с недълготрайна приложимост се сви с 0,4%, а производството на сила набъбна с 5,1 на 100.

Индустриалното произвеждане през февруари означи най-силен растеж на месечна база в Латвия и Холандия (повишения с 3,9%), следвани от Хърватска (с 2,1%), до момента в който най-голямо намаляване беше регистрирано в Литва (спад с 3,9%), Естония (с 2,7%), Малта и Португалия (понижения с 2,3%).

Най-добър напредък на производството на годишна база е регистриран в Латвия (повишение с 8,7%), следвана от Полша (със 7,5%) и Словения (със 7,2%) при най-солиден спад в Малта (понижение със 7,7%), Гърция (с 1,9%) и България (понижение с 1,0%).

Според данните на Евростат индустриалното произвеждане в България регистрира много по-силен от междинния за Европейски Съюз спад, понижавайки се с цели 1,5% по отношение на януари, когато производството в нашата страна се сви с 0,5 на 100. Това съставлява най-сериозно утежняване на българското произвеждане от юни 2017-а година насам.

На годишна база индустриалното произвеждане в България се намали през февруари с 1,0% след стабилен напредък от 4,3% месец по-рано. Това съставлява първо утежняване на производството в нашата страна на годишна база от май 2016-а година насам, като единствено още две страни - членки на Европейски Съюз регистрира понижаване на производството през февруари - Малта (спад със 7,7%) и Гърция (с 1,9%).

Трябва да се има поради, че положителното повишаване на промишленото произвеждане беше един от значимите мотори за европейския стопански напредък през предходната година. Днешните слаби данни за втори следващ месец от началото на новата година обаче са в синхрон със серия изследвания, показващи закъснение на икономическата и бизнес интензивност, което не е добър знак за представянето на стопанската система на остарелия континент през 2018-а година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР