Индустриалното производство в България се е повишило с 20,2% през

...
Индустриалното производство в България се е повишило с 20,2% през
Коментари Харесай

С първо място в ЕС по ръст в индустрията се похвали Нинова

Индустриалното произвеждане в България се е повишило с 20,2% през месец май спрямо май 2021 година , което подрежда страната ни на първо място като процентен напредък в целия Европейски съюз по този индикатор. Това сочат данни на " Евростат " , които бяха показани на конференция от министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова .

Вицепремиерът категорично акцентира ролята на държавното управление в постигането на въпросните позитивни трендове.

" За първи път България се подрежда преди всичко в целия Европейски Съюз по растеж на индустриалното произвеждане. Рекорден растеж от 20,2% през май, регистрира Евростат ", съобщи Нинова и уточни четири аргументи за това.

" Първо, спряхме рекета върху бизнеса. Второ, ограничихме кражбите и течовете. Трето, държавното управление поддържа компаниите с обезщетения за скъпия ток. И четвърто, самият бизнес постави старания с метаморфоза с оптимизация на производството си, с цел да реализираме този резултат. Това значи повече работни места, повече налози, повече заплати за служащите, повече за безвъзмездни детски градини, за млади фамилии, за пенсионери ", уточни Нинова.

Какво споделя статистиката, сравнявайки май 2022 с май 2021 година? Промишлеността като цяло усъвършенства продуктивността си с 4%, добивната индустрия със 7%, добивната с 3%, производството и разпределението на ток и газ с 4%. Производството на въглища пораства с 51%, това на питиета с 68%, на облекло с 50% и така нататък Износът ни пораства с 38,8%, а вносът с 19%.

" Това демонстрира, че държавното управление не падна от избор на съмнение поради неприятни стопански индикатори, а поради неприятни стопански ползи ", отсече Нинова.

Положителната статистика обаче не следвало да ни успокоява, защото имало растеж на цените и инфлацията . За да се затвърдят позитивните трендове било нужно, категорично акцентира Корнелия Нинова, да има работещо държавно управление и парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР