Индустриалното и промишлено производство в Германия нарасна за пореден месец

...
Индустриалното и промишлено производство в Германия нарасна за пореден месец
Коментари Харесай

Плавен ръст през ноември в производството и износа на Германия

Индустриалното и промишлено произвеждане в Германия набъбна за следващ месец през ноември 2020 година, демонстрират данните немската федерална статистика Destatis, представени от БНР. Това е следващ сигнал, че експортно-ориентираният индустриален бранш продължава да дава подтик на водещата европейска стопанска система в края на 2020 година макар въведените противоепидемични ограничаващи ограничения поради втората коронавирусна вълна.

Общото индустриално произвеждане, включващо промишленото и енергийното произвеждане, както и строителството, набъбна през ноември 2020 година с 0,9% по отношение на октомври септември, когато се увеличи с 3,4% (възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 3,2%), до момента в който упованията на икономисти и анализатори бяха за по-сдържано покачване с сред 0,7 и 0,8 на 100.

Спрямо февруари 2020 година - тъкмо месец преди началото на коронавирусната пандемия в Германия - индустриалното произвеждане към момента се намалява с 3,8%, демонстрират данните на Destatis.

Промишленото произвеждане (изключвайки енергийния бранш и строителството от общото индустриално производство) набъбна през ноември с 1,2% най-много вследствие на повишаване с 2,4% при производството на междинни артикули и с 1,3% на главните средства за произвеждане, само че при понижаване с 1,7% при производството на потребителски артикули. В същото време строителното произвеждане се усили през ноември с 1,4%, до момента в който енергийното произвеждане се сви с 3,9 на 100.

Федералната статистика Destatis показа и данни за интернационалната търговия на Германия, които демонстрират повишаване на износа през ноември 2020 година с 2,2% по отношение на октомври, когато експортът се увеличи с 0,9%, до момента в който вносът скочи с 4,7% след болнав напредък с 0,4% месец по-рано. Спрямо година по-рано немският експорт се сви през ноември с 1,3%, а вносът с 0,1 на 100.

През ноември комерсиалният баланс остана на остатък в размер на 17,2 милиарда евро, само че по отношение на положителен баланс за 19,4 милиарда евро месец по-рано и за 18,5 милиарда евро година по-рано. Балансът по настоящата сметка на Германия пък регистрира остатък от 21,3 милиарда евро през единадесетия месец на миналата година по отношение на остатък за 22,5 милиарда евро месец по-рано и за 23,5 милиарда евро през ноември 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР