Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза спад

...
Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза спад
Коментари Харесай

Спад на индустриалното производство в ЕС и България през декември 2022 г.

Индустриално произвеждане в еврозоната и в целия Европейски Съюз означи спад през декември 2022 година след напредък месец по-рано, демонстрират последни данни на европейската публична статистика Евростат.

В рамките на България произвеждане също се сви през декември за трети от последните четири месеца на миналата година, съгласно данните на Евростат.

Индустриалното произвеждане в Европейски Съюз се намали през декември с 0,4% по отношение на ноември, когато набъбна с 1,2%, като в границите на еврозоната означи спад от 1,1% след отскок с 1,4% месец по-рано, до момента в който пазарните упования бяха за по-умерено намаляване с 0,8 на 100.

Производството на дълготрайни потребителски артикули в Европейски Съюз и еврозоната означи спад надлежно с 0,7% и с 1,4%, на финансови артикули - надлежно с 0,3% и с 0,4%, на недълготрайни потребителски артикули производството в Европейски Съюз набъбна с 1%, само че в еврозоната се сви с 1%, до момента в който енергийното произвеждане в Европейски Съюз и еврозоната се увеличи с 1,3 на 100.

Графики на индустриалното произвеждане в Европейски Съюз и еврозоната



Най-силен индустриален спад на месечна база беше регистриран в Ирландия (с 8,5%), Люксембург (с 5,25) и Литва (с 4%), до момента в който максимален напредък означи производството в Дания (скок с 13,5%), Португалия (с 4,1%) и Унгария (с 3,8%).

Промишленото произвеждане в България се намали през декември с 0,8% по отношение на ноември, когато набъбна с 0,5%, като седем други членки на Европейски Съюз регистрираха в края на 2022 година по-голям индустриален спад от нашата страната, демонстрират данните на Евростат.

Спрямо декември 2021 година производството в еврозоната се намали с 1,7% след покачване с 2,8% през ноември, като в границите на целия Европейски Съюз се намали с 0,4% след повишаване с 2,7% месец по-рано.

На годишна база растежът на индустриалното произвеждане в България се забави през декември 2022 година до 2,1% от 5% през ноември, като шест други страни членки на Европейски Съюз регистрираха по-солидно повишаване на производството през последния месец на предходната година (Португалия, Чехия, Унгария, Полша, Малта и Дания).

В същото време максимален спад на индустриалното произвеждане на годишна база през декември беше маркиран в Словакия (понижение с 13,1%), следвана от Естония (спад с 11,5%) и Люксембург (с 8,4%).

Индустриално произвеждане в Европейски Съюз през декември (спрямо година по-рано)

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР