Индустриалните работници в Германия започнаха 24-часова стачка тази нощ, спирайки

...
Индустриалните работници в Германия започнаха 24-часова стачка тази нощ, спирайки
Коментари Харесай

24-часова стачка парализира индустриална Германия

Индустриалните служащи в Германия започнаха 24-часова стачка тази нощ, спирайки работата в компании като доставчика на автомобилни елементи ZF Friedrichshafen и производителя на осветителни тела Zumtobel, предава Reuters.

Служителите, обединени в синдикалната организация IG Metall, упорстват за по-високи заплати и опция за понижено работно време в избрани случаи при цялостно възнаграждение.

Окуражени от най-бързия стопански напредък за последните шест години и рекордно ниската безработица, синдикалистите упорстват за нарастване на заплащането от приблизително осем % през идващите 27 месеца за 3,9 милиона чиновници в най-голямата стопанска система на Европа.

IG Metall упорства още и за правото на служащите да понижат работния си ден до 28 от 35 часа седмично, с цел да се грижат за своите деца, възрастни или заболели родственици и да се върнат на цялостно работно време след две години.

Това е първият същински напън от IG Metall за по-кратък работен ден от 1984 година насам, когато след митинги, които продължиха 7 седмици, работната седмица бе понижена на 35 от 40 часа.

Работодателите предложиха 6,8 % нарастване на заплатите, само че отхвърлиха настояването за по-кратък работен ден, в случай че не могат да усилят работните часове дневно на служащите при потребност.

Около 260 компании ще пострадат поради стачките през днешния ден.

Работодатели и синдикати оставиха вратата за бъдещи диалози отворена. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР