Индустриалните производствени цени нараснаха през август с 1.1% спрямо юли

...
Индустриалните производствени цени нараснаха през август с 1.1% спрямо юли
Коментари Харесай

България с най-голям ръст на производствените цени в ЕС

Индустриалните индустриални цени набъбнаха през август с 1.1% по отношение на юли както в еврозоната, по този начин и в целия Европейския съюз, откакто предходния месец те се покачиха с по 2,5 на 100, демонстрират данни на формалната европейска статистика Евростат.

 

Според статистиката растежът на индустриални цени през август е най-силен в България с 4.2% по отношение на месец по-рано, когато се цените се покачиха с 3,4%. След нас се подрежда Дания (3,1%) и Латвия (с 2,6%).

Това се дължи на скока на цените в енергийния бранш с 2.1% на месечна база, като и на цените на междинните индустриални артикули с 1.4%, до момента в който тези на потребителските артикули за дълготрайна приложимост са нарастнали единствено с 0,5%, а на стоките с недълготрайна приложимост с 0.3 на 100.

На годишна база индустриалните индустриални цени в еврозоната са се повишили с 13.4%, а в целия Европейски Съюз - с 13,5 на 100. В енергийния бранш на Европейския съюз скочили с 31.2%, а на междинните индустриални артикули - с 14.2 %.

Най-силен годишен растеж означиха индустриалните цени в Ирландия (повишение с цели 54.8%), следвана от Белгия (с 23.95) и Дания (с 23.8%).

Данните на Евростат сочат, че у нас по отношение на същия месец на предходната година е записано покачване със 17.1% след повишаване с 11.8% през юли. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР