Индонезийският парламент одобри законопроект за преместване на столицата от град

...
Индонезийският парламент одобри законопроект за преместване на столицата от град
Коментари Харесай

Събития, които предстоят през 2024-а: Една от най-големите държави в света ще смени столицата си

Индонезийският парламент утвърди законопроект за пренасяне на столицата от град Джакарта в изцяло нов град, който ще бъде издигнат на остров Борнео, на 1300 километра от сегашната столица.

Решението беше оповестено за първи път през 2019 година, като реакция на безбройните провокации, пред които е изправена Джакарта, в това число замърсяване, тапи и, може би най-заплашителното, покачването на морското ниво.

Като разследване от несъразмерното добиване на подпочвени води, бързата урбанизация и покачването на морското ниво, 40% от града сега е под вода, което прави все по-трудно инфраструктурата да пази жителите.

Президентът Джоко Видодо предлага опция: пренасяне на административния център на страната в нов зелен метрополис, който да носи името Нунсантара, което значи " архипелаг " на античен явански.

Човекът зад това решение, президентът Джоко Видодо, преди този момент е бил губернатор на столицата. По време на този мандат той се стремил да отговори на потребностите на елементарните индонезийци. Тъй като опасенията по отношение на качеството на водата и въздуха, трафика и рисковете от наводнения се оказват най-неотложните проблеми, в началото Видодо се заел с усъвършенствания на мрежата от публичен превоз и с построяването на заграждения от морето.

Той също по този начин предложил построяването на изкуствени острови за отбрана на крайбрежията на Джакарта. Всички тези решения обаче се оказват краткотрайни, защото водите не престават да се повишават.
 Джакарта, Индонезия
Източник:

Джакарта, Индонезия

Сега методът на президентът се е трансформирал, фокусирайки се върху основаването на ново начало за Индонезия, нов плануван град, приспособен към изменящия се климат. На екологичен диалект тази тактика е известна като " управляемо оттегляне ". Представлява целеустремено и следено евакуиране на общности от рискови земи.

Решението на Индонезия съставлява може би едно от най-обширните представяния на тази тактика. Въпреки че има доста критици и е изправен пред политическа съпротива, този нов град съставлява както провокации, по този начин и благоприятни условия, защото доста индонезийци го преглеждат като знак на вяра за нов, по-справедлив град за етнически разнообразното население на страната.
 Как кметът на монголската столица се бори със тапите
Как кметът на монголската столица се бори със тапите

В Улан Батор има 720 хиляди коли

Новият град Нунсантара ще бъде ситуиран на остров Борнео, третият по величина остров в света, споделен със страните Малайзия и Бруней. Според президента Джоко Видодо градът ще работи с възобновима сила и ще бъде усъвършенстван за пешеходен трафик и ефикасен публичен превоз.
 Джакарта, Индонезия
Източник:

Джакарта, Индонезия

През 2019 година близо 300 компании се бориха за опцията да разработят генералния проект за бъдещата столица. Избран е индонезийският урбанист Сибарани Софиян. Неговото предложение се основава на локалния климат и изискванията на терена, като предлага здания с кокили и повдигнати пътеки, които да заобикалят хълмистия терен на Борнео. Въпреки това политическият принос е доминиращ по време на процеса на планиране.

Въпреки че до момента не са приключени никакви структури, съгласно има напън за довеждане докрай на първата фаза на строителството до края на 2024 година, когато изтича мандатът на Джоко Видодо на поста. Тази ускорена времева линия поражда опасения, свързани с компликацията на строителството в тънката глинеста почва, която не може елементарно да поддържа огромните здания, нужни за настаняване на предстоящото население от 60 000 души, което се чака да се реалокира до идната година.

Допълнителни опасения са свързани с процеса на обезлесяване. Докато управляващите подсигуряват, че по-голямата част от земята, планувана за урбанизация, се състои от култивирани евкалиптови насаждения, а не от девствени тропически гори, някои екологични групи показаха угриженост, така като  оценка на въздействието върху околната среда не беше оповестена.
 Как Дубай измести Флорида и се трансформира в международна столица на първокласните парцели
Как Дубай измести Флорида и се трансформира в международна столица на първокласните парцели

Наскоро е подписана договорка за покупка на парцел на стойност $55,3 милиона за апартамент с пет спални

Проектът, който се извършва сега, ще бъде един от най-големите инфраструктурни планове, предприемани от индонезийското държавно управление. Макар и необикновени, решенията за пренасяне на столицата не са нечувани. По целия свят се строят нови столици по разнообразни аргументи: от старания, ориентирани към изместване на центъра на въздействие на дадена страна, като случая с Исламабад в Пакистан или Додома в Танзания, до опити за прекъсване на бързото повишаване на популацията, като Путраджая в Манайзия.
 Остров Борнео, Индонезия
Източник:

Остров Борнео, Индонезия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР