Индийското правителство призова държавните енергийни компании да обмислят възможността за

...
Индийското правителство призова държавните енергийни компании да обмислят възможността за
Коментари Харесай

Индия призова държавните фирми да обмислят закупуване на активи в руски петролни компании

Индийското държавно управление прикани държавните енергийни компании да обмислят опцията за закупуване на каузи на английската BP в засегнатата от наказания съветска компания „ Роснефт “, съобщи Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

Това се случва, откакто по-рано BP Обяви, че ще продаде каузи си от 19,75% в „ Роснефт “.

Миналата седмица Mиниcтepcтвoтo нa пeтpoлa и пpиpoдния гaз нa Индия е предало това предложение на фирмите ONGC Videsh Ltd, Indian Oil Corp., Bharat Petro Resources Ltd, дъщерното сдружение на Hindustan Pertoleum - Prize Petroleum Ltd, Oil India Ltd и GAIL Ltd.

Петролните компании и министерството не са дали отговор незабавно на искане на Ройтерс за коментар.

Докато западните страни постановиха наказания на Русия за нашествието в Украйна, Индия заобикаля да подлага на критика дейностите на Москва. Индия е третият максимален вносител на нефт в света, като към 85% от потреблението от 5 милиона барела дневно се обезпечава посредством импорт от чужбина.

Същевременно с това Mиниcтepcтвoтo нa пeтpoлa и пpиpoдния гaз прикани OVL – капиталовото поделение на Oil and Natural Gas Corp, да обмисли закупуване на 30% дял в притежавания от Exxon Mobile план за дoбив нa пeтpoл и гaз „ Caxaлин-1 “. В момента OVL има 20% дял в плана.

Exxon съобщи на 1 март, че ще продаде активи за към 4 милиарда и ще приключи всичките си съветски интервенции.

Според един от източниците на Ройтерс индийските компании се надяват да получат съветските активи на по-ниски цени поради рисковете, които вървят ръка за ръка с тях.

По думите на другия източник индийските компании би трябвало да проучат въздействието на глобите върху евентуалните вложения и занапред да стартират развой на надлежна инспекция.

„ Страхът е, че тази инвестиция може да си остане в Русия, защото глобите може да ни попречат да доставяме нефт и газ в Индия “, разяснява той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР