Индийският премиер Нарендра Моди замина на държавно посещение в САЩ,

...
Индийският премиер Нарендра Моди замина на държавно посещение в САЩ,
Коментари Харесай

Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна

Индийският министър председател Нарендра Моди отпътува на държавно посещаване в Съединени американски щати, което се чака да бъде крайъгълен камък в връзките сред двете страни и да задълбочи и разнообрази партньорството им, оповестява " Ройтерс ".

Моди е бил в Съединени американски щати пет пъти, откогато стана министър-председател през 2014 година Визитата от 21 до 24 юни обаче ще бъде първата с цялостен дипломатически статут на публично държавно посещаване.

Това е и едвам третото държавно посещаване от президентството на Джо Байдън и третото на индийски водач в Съединени американски щати, което демонстрира укрепващата връзка сред Вашингтон и Ню Делхи и изминатия от тях път, откогато бяха на противоположни страни по време на Студената война.

Очаква се визитата да разшири съдействието сред двете страни в отбранителната индустрия и секторите на високите технологии, като Индия получи достъп до сериозни американски технологии, които Вашингтон рядко споделя с страни, които не са му съдружници.

" Тази специфична покана отразява силата и жизнеността на партньорството сред нашите демокрации ", съобщи Моди преди отпътуването си.

Вашингтон смята Индия за жизненоважен сътрудник в напъните си да се опълчи на разширяващото се въздействие на Китай в международен мащаб.

Съединени американски щати се надяват, че за тях би била добра една по-силна Индия, способна да пази личните си ползи и да способства за сигурността в Индо-Тихоокеанския район.

Американските законодатели поканиха Моди да приказва на взаимно съвещание на Конгреса. Това ще бъде второто сходно послание на индийския министър председател - рядка чест за водач, на който в миналото е била отказана виза за влизане в Съединените щати заради проблеми с човешките права.

Посещението на Моди идва на фона на разликите в позициите на Вашингтон и Ню Делхи по отношение на нахлуването на Русия в Украйна.

Ню Делхи не осъди войната на Москва и прикани двете страни да разрешат разликите си посредством дипломация.

За отчаяние на Запада, Индия остава подвластна от остарелия си другар Русия за потребностите си в региона на защитата и внезапно усили вноса си на на ниска цена съветски нефт.

Запитан по отношение на рецензиите в Съединени американски щати, че Индия не заема по-твърда позиция против съветската инвазия в Украйна, Моди отвърна, че съгласно него това разбиране на въпроса не е необятно публикувано в Съединени американски щати.

" Мисля, че позицията на Индия е добре известна и добре разбрана в целия свят. Светът е изцяло уверен, че най-важният приоритет на Индия е мирът ", акцентира той.

Моди прикани за промени в световните институции като Организацията на обединените народи, тъй че да се приспособят към един все " по-многополюсен международен ред " и да бъдат по-представителни за по-бедните страни в света.

Индия би желала да бъде непрекъснат член на Съвета за сигурност, означи той и добави, че светът би трябвало да бъде запитан дали желае Индия да бъде част от него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР