Индийският премиер Нарендра Моди даде официално началото на финансирана от

...
Индийският премиер Нарендра Моди даде официално началото на финансирана от
Коментари Харесай

Индия въвежда схема за здравно застраховане на 500 милиона бедни

Индийският министър председател Нарендра Моди даде публично началото на финансирана от страната скица за здравно обезпечаване, която се чака да обхване 500 милион души от небогати фамилии, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 

Планът е част от огласената по-рано през годината стратегия " Аюшман Бхарат " - най-мащабната държавна стратегия за опазване на здравето в света.

Придружен от няколко министри, Моди разгласи началото на националната скица в Ранчи, столицата на източния щат Джаркханд - един от най-бедните региони в Индия. " Никоя друга страна няма сходна скица. Тя ще се трансформира в образец, който хората от целия свят ще учат ", съобщи министър председателят.

Целта на схемата е да обезпечи покритие от 500 000 рупии (около 7300 долара) на семейство годишно в определени държавни и частни лечебни заведения и клиники по " безкасов и безхартиен " метод.

Застраховката покрива болнично лекуване и медицински грижи, а също медикаменти и други разноски за три дни преди и 15 дни след постъпване, изясни заместник-изпълнителният шеф на " Аюшман Бхарат " Динеш Арора.

До момента описът на лечебните заведения, участващи в схемата, включва общо над 8735 здравни заведения - държавни и частни.

Програмата " Аюшман Бхарат ", постоянно сравнявана с американската " Медикеър ", има две съществени посоки: здравните обезпечаване и основаването на 150 000 центъра за базисно здравно обслужване. Поддръжниците й настояват, че тя ще бъде гражданска война в индийската система за опазване на здравето, а скептиците - че всичко ще зависи от това по какъв начин ще бъде приложена. Те напомнят, че сходни схеми на държавно ниво са се проваляли поради корупция и липса на подготвени фрагменти.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР