Индийският луноход се спуска по рампа към повърхността на Луната и прави разходка

...
НЮ ДЕЛХИ (AP) – Лунен роувър се плъзна по рампа
Коментари Харесай

НЮ ДЕЛХИ (AP) – Лунен роувър се плъзна по рампа от спускаемия модул на индийския космически кораб в рамките на часове след историческото си докосване -долу близо до южния полюс на Луната, казаха индийски космически служители в четвъртък, докато страната празнува новото си научно постижение.

„Индия се разходи по Луната“, каза държавната Индийска организация за космически изследвания, добавяйки, че Chandrayan-3 Rover ще проведе експерименти в продължение на 14 дни, включително анализ на минералния състав на лунната повърхност.

Жителите на най-гъсто населената страна в света са се тълпели около телевизори в офиси, магазини и ресторанти в сряда и избухнаха в пляскане, танци и размяна на сладкиши, когато видяха плавното приземяване на спускаемия модул. Той се приземи на неизследвана територия, за която учените смятат, че може да съдържа жизненоважни запаси от замръзнала вода.

„Индия отива там, където никоя нация не е ходила преди“, гласи заглавието от четвъртък във всекидневника The Times of India, докато вестник Indian Express възкликна: „Луната е индийска.“

Аджай Бхаргава, базиран в Ню Делхи архитект, каза, че е било страхотно изживяване да гледа излъчване на кацането и че смята, че това е кулминацията на усилената работа на Индийските учени през годините.

``Премиерът Нарендра Моди или който и да е друг политик не трябва да си приписва заслугите за това постижение,” каза Бхаргава в телефонно интервю.

Индийска организация за космически изследвания Председателят С. Сомнат каза, че спускаемият апарат се е докоснал близо до центъра на зоната с ширина 4,5 километра (2,8 мили), която е била набелязана за кацане. „Той се приземи в рамките на 300 метра (985 фута) от тази точка“, каза прес тръстът на Индия.

Марсоходът беше в движение и работеше „много добре“, каза Сомнат.

Сомнат каза, че има два научни инструмента в марсохода и три инструмента на борда на спускаемия модул и всички те са включени последователно.

„Те ще изучават основно минералния състав на Луната, както и атмосферата на Луната и сеизмичните дейности там“, добави той.

След неуспешен опит за кацане на Луната през 2019 г. Индия в сряда се присъедини към Съединените щати, Съветският съюз и Китай са едва четвъртата страна, постигнала този крайъгълен камък.

Успешната мисия демонстрира издигащото се положение на Индия като технологична и космическа сила и съвпада с образа, който Моди се опитва да проектира: възходяща държава, която утвърждава мястото си сред глобалния елит.

Мисията започна преди повече от месец на приблизителна цена от 75 милиона долара. Сомнат каза, че Индия следва да направи опит за пилотирана лунна мисия.

Много страни и частни компании се интересуват от района на Южния полюс, тъй като неговите постоянно засенчени кратери може да съдържат замръзнала вода, която може да помогне на бъдещи мисии на астронавти като потенциален източник на питейна вода или за производство на ракетно гориво.

Успехът на Индия идва само дни след като руската Луна-25, която се насочваше към същия лунен регион, се завъртя в неконтролирана орбита и се разби. Това би било първото успешно руско кацане на Луната след пауза от 47 години. Руският ръководител на контролираната от държавата космическа корпорация Роскосмос приписа провала на липсата на експертиза поради дългата пауза в лунните изследвания, последвала последната съветска мисия до Луната през 1976 г.

Активна от 60-те години на миналия век, Индия изстреля сателити за себе си и за други страни и успешно пусна един в орбита около Марс през 2014 г. Индия планира първата си мисия до Международната космическа станция през следващата година в сътрудничество със Съединените щати.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР