Индийски стартъп намери приложение за тоновете цветя, които задръстват река

...
Индийски стартъп намери приложение за тоновете цветя, които задръстват река
Коментари Харесай

Идва ли краят на животинската кожа? Правят веганска от тонове изкуствени цветя


Индийски стартъп откри приложение за тоновете цветя, които задръстват река Ганг. В прашен комплекс в северния индийски град Канпур се намира стерилизирана лаборатория с развъдник, цялостен с колби. Всяка от тях съдържа течност, която наподобява на закваска.

В прилежащото помещение има железен цилиндричен съд - биореактор, сходен на тези, които създават антибиотици. Но това не е фармацевтично оборудване, което да избавя от инфекции. То оказва помощ както на реките в Индия да станат малко по-чисти, по този начин взе участие и в процеса по създаването на нов материал – Fleather, който може да се трансформира в устойчива опция на животинската кожа в стилната промишленост.

Fleather е внимателен и равен на досег и се създава от тонове изсъхнали цветя от индийските храмове, споделя Би Би Си.

Създателят на стартъпа Phool Анкит Агарвал желае да остави животинската кожа в историята и да даде опция за произвеждането на други възможности, които са на растителна и гъбична основа. Той счита, че обичайна кожена промишленост е допустимо да бъде съборена при възходящия интерес към веганската мода.

Опасностите за околната среда при производството на кожа от животни

Производството на кожа от животни носи рискове за околната среда. При третирането ѝ с химикали се освобождават токсични тежки метали, които постоянно стигат до водоемите.

Отглеждането на наедрял рогат добитък с цели за стилната промишленост създава парникови газове и способства за обезлесяването. Активистите за правата на животните също осъждат процеса, като показват нечовешките условия в кланиците.



2015 година - свещената река Ганг, в която плуват голям брой отпадъци

Идеята за стартъпа се появява една студена зимна заран през 2015 година, когато Анкит Агарвал и негов другар се насочат към оживения бряг на река Ганг, която е определяна за свещена.

По сивата и очевидно нечиста вода обаче плуват голям брой отпадъци. Сред тях са и тонове цветя – невени, рози, хризантеми, изхвърлени от храмовете. Тези цветя се употребяват в индуистки ритуали и също се считат за свещени. Това значи, че те не могат да се изхвърлят дружно с други боклуци.

Ароматни пръчици от цветя

Пускането и по водите на реките от време на време е част от ритуала. Агарвал желае да докара до някаква смяна. Две години по-късно той стартира да преработва мъртвите цветя в ароматни пръчици и основава Phool, което на хинди значи „ цвете “.

Индийски софтуерен институт в Канпур подпкрепа стартъпа, а боливудската звезда Алиа Бхат се трансформира в един от главните му вложители. Всяка заран камиони на Phool стартират да обикалят храмовете на Канпур, събирайки мъртвите цветя, преди да бъдат изхвърлени в Ганг. Във фабриката на Phool служащите разделят листенцата им и ги оставят да изсъхнат. След това изсушените венчелистчета се стриват на прахуляк, от което се прави „ тесто “ с етерични масла. Работниците го навиват и основават ароматни пръчици.

Компанията скоро открива обаче, цветята могат да имат и доста по-мащабна и идейна приложимост.



Случайно изобретение

В един мокър ден през 2018 година Начикет Кунтла, началник на отдела за проучване и развиване в Phool, и други учени от компанията виждат белезникав пласт върху купчина отпадъчни цветя на пода във фабриката.

Когато ревизират от по-близо, виждат тънка фиброзна мрежа. Оказва се, че гъбичен микроорганизъм се пробва да пораства върху цветята, до момента в който се храни от целулозата в тях. Заинтригувани от процеса, откривателите на Phool започватва да опитват. Те извличат микроорганизми от джунглата до Канпур и зареждат отпадъците от цветя с разнообразни микробни варианти. Опитват при разнообразни условия – с разнообразни температури и мокрота, с цел да видят по какъв начин ще порастват при следени условия в лаборатория.

В първичните опити се създава пълен материал от вида на стиропор, който може да се употребява за опаковки. Но откривателите скоро осъзнават, че структурата на микробния напредък им е изключително позната. Тогава някой реагира, че чувството при досег е като галенето на облекла от животинска кожа.

Въпросът пред екипа към този момент е дали може да сътвори материал, сходен на плат.

Храна за микроорганизмите

За да оказват помощ на микроорганизмите да черпят хранителни субстанции по-ефективно и да се развиват по-добре, откривателите стартират да ги хранят с вода, в която са се варили цветя.

„ Микроорганизмът се храни с това и пораства “, изяснява Амен Талукдар, теоретичен помощник в Phool. Той създава молекули, които са сходни на молекулите в кожата.

Така през 2021 година резултатът към този момент е Fleather. Микроорганизмите в колбите последователно се усилват, като ги зареждат с богата на хранителни субстанции цветна течност. След като тя се трансформира в гъста суспензия, което демонстрира, че микробът е достигнал зрялост, сместа се излива в тави, с цел да подтикне фиброзния напредък и да одобри формата на огромно платно.

След това то се оставя да " почине " за няколко дни, през които се оформя спомагателен пласт, който прилича кората на сирене бри.

След това благодарение на прахуляк от дървесна кора се доизсушава, боядисва се и се щампова с шарки. Крайният резултат е мек и разтеглив лист, който на досег необикновено наподобява на животинска кожа.

Портфейли, чанти, сандали и маратонки

Досега Phool е съумял да направи няколко прототипа на Fleather - портфейли, чанти, сандали и маратонки.

Въпреки това материалът все още не е подобаващ за продукти като колани, които изискват по-здрава кожа. Текущите опити на компанията са фокусирани напълно върху това по какъв начин да се усилят плътността на влакната, с цел да се получи по-здрав материал.

Според представителите на компанията те са на 10% от финалните стъпки.

„ Може да стигнем до пробив, който Индия ще даде на света “, споделят нейните създатели.

Fleather към този момент притегля вниманието в света. Сега Phool работи с PVH – американска компания за облекло, която има марки като Calvin Klein и Tommy Hilfiger.

Британски производител на първокласни коли и различен американски фешън търговец също са показали интерес към Fleather.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР