Екстремистите „получават оперативно пространство в Канада“, казва индийският министър

...
Индийски министър обвини Канада, че предоставя оперативно пространство“ на терористи
Коментари Харесай

Индийски министър обвини Канада, че предоставя „оперативно пространство“ на терористи и екстремисти, тъй като той отхвърли твърденията на премиера Джъстин Трюдо, че индийското правителство може да е изиграло роля в убийството на сикхски сепаратист на канадска земя.

„Канадецът (министър-председателят) направи някои твърдения първоначално частно, а след това публично. И нашият отговор към него, както насаме, така и публично, беше, че това, което той твърди, не е в съответствие с нашата политика“, каза министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар по време на дискусия в института Хъдсън във Вашингтон в петък.

Министърът каза, че Индия е „отворена да“ допълнително проучи събитието, ако канадското правителство „има нещо уместно и конкретно, което би искало да разгледаме“, но добави, че спорът между страните е предшествал твърденията на Трюдо.

Отношенията между двете нации се влошиха миналата седмица, след като Трюдо заяви, че властите му са разследвали „достоверни твърдения“ за потенциална връзка между „агенти на правителството на Индия“ и убийството на Хардип Сингх Ниджар, явен поддръжник на създаването на Халистан – отделна родина за сикхите, която ще включва части от индийския щат Пенджаб.

Индия смята призивите за Халистан за сериозна заплаха за националната сигурност. Въпреки това, тя категорично отрече твърденията на Трюдо, наричайки ги „абсурдни и мотивирани“, а нарастващият спор доведе до това, че двете страни експулсират взаимно дипломатите си.

Но Джайшанкар каза в петък, че различията са по-далеч от спора за смъртта на Ниджар. Той каза, че индийското правителство отдавна е обвинявало Канада в бездействие в справянето със сикхския сепаратистки екстремизъм, целящ създаването на отделна сикхска родина.

Той каза, че Индия вярва, че Канада има „много толерантно канадско отношение към терористи, екстремисти, които открито се застъпват за насилие“.

На тези лица „има предоставено оперативно пространство в Канада поради принудите на канадската политика“, добави Джайшанкар.

Смъртта на Ниджар шокира и възмути сикхската общност в Канада, една от най-големите извън Индия и дом на повече от 770 000 членове на религиозното малцинство.

Редица групи, свързани с идеята за Халистан, са изброени като „терористични организации“ съгласно Закона за (превенция) на незаконните дейности (UAPA) на Индия, въпреки че няколко сикхски организации в чужбина обвиниха индийското правителство, че неправилно ги приравнява с тероризма.

Името на Ниджар фигурира в списъка на терористите от UAPA и през 2020 г. Индийската национална агенция за разследване го обвини в „опит за радикализиране на общността на сикхите по света в полза на създаването на Халистан“.

Позицията на САЩ

Джайшанкар се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Държавния департамент в четвъртък.

Двамата дипломати не направиха коментари по време на кратка снимка преди срещата. Въпреки това говорител на Държавния департамент каза в петък, че Блинкен е призовал индийския си колега да сътрудничи напълно на продължаващото канадско разследване на убийството.

Посланикът на САЩ в Канада потвърди, че разузнавателните данни, събрани от мрежата „Петте очи“, която включва САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия, са довели до публичното обвинение на Канада, че индийското правителство може да е изиграло роля в смъртта на Ниджар .

На друга пресконференция в петък Блинкен каза, че отговорните за убийството на сикхски активист в Канада „трябва да бъдат подведени под отговорност“.

„Свързахме се с индийското правителство и ги призовахме да работят с Канада по разследване и имах възможността да го направя отново на вчерашната ми среща с външния министър Джайшанкар“, каза Блинкен на пресконференция с министъра на търговията Джина Раймондо, Търговският представител на САЩ Катрин Тай, външният министър на Мексико Алисия Барсена и министърът на икономиката Ракел Буенростро.

Блинкен каза, че се надява „нашите приятели в Канада и Индия да работят заедно, за да разрешат този въпрос“.

Джайшанкар също така отбеляза, че е разговарял както със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, така и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по въпроса.

„Те очевидно споделяха вижданията и оценките на САЩ за цялата тази ситуация“, каза Джайшанкар. „Така че мисля, че се надяваме, че и двамата излязохме по-добри от тези срещи и напред.“

„Днес всъщност съм в ситуация, в която моите дипломати не са в безопасност, докато отиват в посолството или в консулството в Канада. Те са публично сплашени. И това всъщност ме принуди временно да прекратя дори визовите операции в Канада“, добави министърът.

Канадската полиция не е арестувала никого във връзка с убийството на Ниджар.

Но в актуализация от август полицията пусна изявление, в което се казва, че разследват трима заподозрени и издаде описание на възможно превозно средство за бягство, като поиска помощта на обществеността.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР