Индийската столица Делхи е най-замърсената в света през 2018 година,

...
Индийската столица Делхи е най-замърсената в света през 2018 година,
Коментари Харесай

В Делхи дишат най-мръсния въздух в света

Индийската столица Делхи е най-замърсената в света през 2018 година, сподели проучване на наличието на фини прахови частици (PM2,5) във въздуха, извършено от две мониторингови организации в 61 столици, оповестява Ройтерс.

След Делхи, където живеят 20 милиона души, се подреждат столицата на Бангладеш - Дака и на Афганистан - Кабул. Анализът е изработен взаимно от "Ай Кю Еър Вижуъл ", швейцарска група, събираща данни за качеството на въздуха в целия свят, и интернационалната организация "Грийнпийс ". Замърсяването в индийската столица се дължи на излъчвания от пътните транспортни средства и от индустрията, както и на прахуляк от строителството, на пушек от изгаряне на битови и аграрни боклуци. През 2018 година наличието на фини прахови частици - с диаметър еднакъв или по-малък от 2,5 микрона - в един кубически метър въздух в Делхи е 113,5 микрограма. Това е двойно повече, в сравнение с в Пекин, където междинната годишна стойност е 50,9 микрограма. Това подрежда китайската столица на осмо място в света по замърсяване.

Финият прахуляк PM2,5 е рисков, тъй като прониква надълбоко в белите дробове. В насоките на Световната здравна организация за качеството на въздуха междинната дневна стойност е 25 микрограма PM2,5 на кубически метър въздух. От години Китай се пробва да наложи екологични правила на промишлените предприятия, с цел да противодейства на замърсяването на въздуха. Напоследък има законодателни промени. "Особено в континентален Китай това докара до доста усъвършенстване и до понижаване на замърсяването с фини прахови частици PM2,5 на годишна база ", се споделя в проучването. В Индия са 15 от 20-те най-замърсени града в света.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР