Индийка обвинява мениджър на една от най-големите банки в страната,

...
Индийка обвинява мениджър на една от най-големите банки в страната,
Коментари Харесай

Всеки ден сънувам кошмари: Банков мениджър открадна 1,9 млн. долара от сметката на индийка

Индийка упреква управител на една от най-големите банки в страната, че я е измамил, като е изтеглил 160 млн. рупии (1,9 млн. долара) от сметката ѝ.

Швета Шарма споделя, че е превела пари в ICICI Bank от сметката си в Съединени американски щати, като е очаквала те да бъдат вложени в срочни депозити.

Но тя твърди, че чиновник на банката е основал " подправени сметки, подправил е подписа ѝ, извадил е дебитни карти и чекови книжки на нейно име ", с цел да изтегли пари от сметките ѝ.

" Той ми даде подправени извлечения, сътвори подправен имейл идентификатор на мое име и манипулира мобилния ми номер в банковите записи, тъй че да не получавам никакви вести за изтегляне ", споделя тя.

ICICI: Indian woman alleges 'bank manager stole $1.9m from account'

Shveta Sharma says she had transferred money to the ICICI Bank from her US account, expecting it to be invested in fixed deposits

But a bank official created " fake documents " to withdraw money from her accounts
— Ravindra Singh (London) (@ravindraJourno)
Говорител на банката признава, че " в действителност се е случила машинация " , само че декларира, че ICICI " е банка с добра известност, която държи трилиони рупии в депозити от милиони клиенти ".

" Който и да е забъркан, ще бъде осъден ", добави той.

Шарма и брачният партньор ѝ, които се завръщат в Индия през 2016 година, откакто живеят от десетилетия в Съединени американски щати и Хонконг, се срещат с банкера посредством другар.

Тъй като лихвеният % по банковите депозити в Съединени американски щати бил незабележим, той посъветвал Шарма да трансферира парите си в Индия, където срочните депозити предложили рента от 5,5 до 6%.

По негов съвет тя открива сметка NRE, предопределена за индийци, които не обитават в страната, откакто посещава клон на ICICI в остарелия град Гуруграм покрай столицата Делхи, а през 2019 година стартира да превежда пари по нея от сметката си в Съединени американски щати.

" За интервал от четири години - от септември 2019 година до декември 2023 година - ние депозирахме в банката всичките си спестявания от към 135 млн. рупии ", показва тя и прибавя, че " с лихвите сумата щеше да нарасне до над 160 млн. рупии ".

Тя споделя, че в никакъв случай не е подозирала, че нещо не е наред , тъй като шефът на клона " ми даваше надлежни разписки за всички депозити на писалищен материали на банката, постоянно ми изпращаше по имейл извлечения от сметката ми в ICICI и от време на време даже идваше с папки с документи ".

Измамата става ясно при започване на януари, когато нов чиновник в банката предлага на Шарма по-добра възвръщаемост на парите ѝ. Тогава тя открива, че всичките ѝ срочни депозити са изчезнали. По един от влоговете имало и овърдрафт от 25 млн. рупии.

" Съпругът ми и аз бяхме шокирани. Страдам от автоимунно заболяване и бях толкоз травмирана, че цяла седмица не можех да стана от леглото. Животът ти се унищожава пред очите ти и не можеш да направиш нищо по въпроса " , споделя тя.

Шарма споделя, че е споделила цялата информация с банката и е провела няколко срещи с висши чиновници.

" На първата ни среща на 16 януари се срещнахме с районните и зоналните ръководители на банката и с ръководителя на отдела за вътрешна зоркост на банката, който беше дохвърчал от Мумбай. Те ни споделиха, че одобряват, че виновността е била тяхна, че този шеф на клона ни е измамил. Те ни увериха, че ще получим назад всичките си пари. Но първо, споделиха, се нуждаят от моята помощ за идентифициране на лъжливи транзакции ", изяснява тя.

Шарма и нейният екип от счетоводители са прекарали дни в ревизиране на извлеченията за последните четири години. След това счетоводителите ѝ седнали с екипа за зоркост, с цел да отбележат транзакциите, за които били " 100% сигурни ", че са лъжливи.

" Беше шокиращо да открия по какъв начин парите са били изтеглени от сметката ми и къде са били изхарчени ", показва тя.

Шарма споделя, че макар уверенията на банката, че казусът ще бъде решен в границите на две седмици, повече от шест седмици по-късно тя към момента чака да види част от парите си назад.

Междувременно тя е изпратила писма до основния изпълнителен шеф и до заместник-главния изпълнителен шеф на ICICI и е подала тъжби до централната банка на Индия и до крилото за стопански закононарушения (EOW) на полицията в Делхи, което се занимава с финансови закононарушения.

От банката оповестяват, че са предложили да подават 92,7 млн. рупии по сметката ѝ със залог до привършване на следствието.

Шарма обаче е отхвърлила предлагането: " Това е доста по-малко от 160-те милиона рупии, които ми дължат, а запорът на процедура би означавал, че сметката ще бъде замразена, до момента в който полицията не завърши случая, което може да отнеме години. "

" Защо ме санкционират без моя виновност? Животът ми се обърна с главата надолу. Не мога да дремя. Всеки ден сънувам кошмари " , прибавя тя.

Срикант Л., който управлява Cashless Consumer, споделя, че сходни случаи не са доста чести и банките употребяват одити и инспекции, с цел да подсигуряват, че такива неща не се случват. Но в случай че мениджърът на банката ви реши да ви измами, няма какво да извършите , казва той.

" Тъй като той е бил шеф на банката, тя е имала някакво прикрито доверие в него. Но клиентите би трябвало да бъдат по-бдителни. Те би трябвало да наблюдават приключването на пари от сметката си когато и да е. Липсата на двойни инспекции от страна на клиента може да докара до подобен тип машинация " , добавя той.

Това е вторият път през този месец, в който ICICI bank попада в новините. По-рано този месец полицията в щата Раджастан заяви, че шеф на клон и негови помощници са мамили инвеститори с милиарди рупии в продължение на години, с цел да реализиран задачите, сложени от банката.

Полицията оповестява, че те са теглили пари от сметките на клиентите и са ги употребявали за разкриване на нови разплащателни и спестовни сметки и за основаване на срочни депозити.

Говорителят на ICICI прецизира, че в този случай банката е работила бързо и е подхванала дейности против забъркания управител. Той прибавя, че никой от клиентите не е изгубил пари.

В случая на Шарма той споделя, че е " озадачаващо ", че тя е останала " без да знае за тези транзакции и салда по сметката си през последните три години и едвам неотдавна е забелязала противоречие в салдото по сметката си ".

Банката " непрекъснато е изпращала информация за транзакциите на записания ѝ мобилен номер и имейл ", споделя той и прибавя, че " записите им демонстрират, че уведомленията по отношение на промени в данните за контакт са били изпращани на записаните ѝ в банката мобилен номер и имейл адрес ".

Обвиняемият шеф на клона " е отхвърлен от служба в очакване на следствието " , показва той и прибавя: " Ние също бяхме излъгани ".

" Подадохме тъжба и в EOW и би трябвало да изчакаме, до момента в който завърши полицейското следствие. Тя ще получи назад всичките си пари, дружно с лихвите, откакто се потвърди, че изказванията ѝ са правилни. Но за жалост, тя би трябвало да изчака ", прецизира той.

Би Би Си не съумя да се свърже с шефа за коментар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР