Карта на Китай: Индия подаде „силен протест“ срещу териториални претенции

...
Индия заяви, че е подала силен протест“ срещу Китай срещу
Коментари Харесай

Индия заяви, че е подала „силен протест“ срещу Китай срещу нова карта, която предявява претенции към нейна територия .

Индийските медии съобщиха, че картата показва североизточния щат Аруначал Прадеш и оспорваното плато Аксай Чин като територия на Китай.

Беше публикувано от китайското министерство на природните ресурси в понеделник.

"Ние отхвърляме тези твърдения, тъй като нямат основание ", каза говорителят на външното министерство на Индия Ариндам Багчи.

Той добави, че подобни стъпки на Китай "само усложняват разрешаването на въпроса за границата".

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Пекин все още не е отговорил официално.

Външният министър на Индия S Jaishankar също нарече твърдението на Китай "абсурдно".

"Китай дори в миналото е публикувал карти, които претендират за територии, които не са китайски, които принадлежат на други държави. Това е техен стар навик, " каза той пред телевизионния канал NDTV във вторник.

Сянка на 60-годишна война в индийско-китайската огнищеИндийският манастирски град, желан от Китай

Индия често реагира гневно към опитите на Китай да заложи претенции към територията му.

Източникът на напрежението между съседите е спорната де факто граница с дължина 3440 км (2100 мили) по Хималаите - наречена Линия на действителния контрол или LAC - която е слабо демаркирана. Наличието на реки, езера и снежни шапки означава, че линията може да се измести на места.

Войниците от двете страни се изправят лице в лице в много точки, което може да предизвика напрежение - последният път беше през декември, когато индийски и китайски войски се сблъскаха по границата в град Тауанг.

Китай казва, че смята целия Аруначал Прадеш за своя територия, наричайки го "Южен Тибет" - твърдение, което Индия твърдо отхвърля. Индия претендира за платото Аксай Чин в Хималаите, което се контролира от Китай.

През април Делхи реагира остро на опитите на Китай да преименува 11 места в Аруначал Прадеш, казвайки, че държавата винаги ще бъде „неразделна и неотменна част от Индия“.

Отношенията между Индия и Китай се влошиха от 2020 г., когато техните войски участваха в смъртоносен сблъсък в долината Галуан в Ладак - това беше първата фатална конфронтация между двете страни от 1975 г. насам.

Протестът на Индия тази седмица идва дни след премиера Нарендра Моди и китайският президент Си Дзинпин разговаряха в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка. Индийски официален представител каза след това, че двете страни са се договорили да „увеличат усилията за експедитивно разединяване и деескалация“ по спорната граница.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР