Индия спря визите за канадци, тъй като спорът ескалира

...
Индия спря визовите услуги за канадски граждани на фона на
Коментари Харесай

Индия спря визовите услуги за канадски граждани на фона на ескалиращ спор за убийството на сикхски сепаратист на канадска земя.

Доставчикът на визови услуги BLS публикува съобщение от мисията на Индия, в което обвинява "оперативни причини" за решението.

Напрежението избухна тази седмица, след като Канада заяви, че разследва „достоверни обвинения“, свързващи Индия с убийството на сепаратисткия лидер.

Индия гневно отхвърли обвинението, наричайки го „абсурдно“ ".

Анализатори казват, че отношенията между страните, които бяха обтегнати от месеци, сега са на най-ниското си ниво.

Съобщението за спирането на визите беше публикувано за първи път на уебсайта на BLS в четвъртък.

"Важно съобщение от индийската мисия: Поради поради оперативни причини, считано от 21 септември 2023 г., индийските визови услуги са спрени до второ нареждане“, се казва в съобщението. и помоли BBC да се позове на уебсайта на BLS.

Този ход идва ден след като Индия издаде съвет, призоваващ своите граждани, пътуващи до или живеещи в Канада, да „упражняват изключително внимание" с оглед на "нарастващите антииндийски дейности и политически оправдани престъпления от омраза и престъпно насилие в Канада".

Делхи каза, че някои скорошни заплахи са насочени към своите дипломати и някои индийци, „които се противопоставят на антииндийския дневен ред“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза в понеделник, че разузнавателните агенции разследват дали „агенти на правителството на Индия" бяха замесени в убийството на Хардип Сингх Ниджар, канадски гражданин - Индия го обяви за терорист през 2020 г.

Ниджар беше застрелян в автомобила му от двама маскирани въоръжени мъже пред сикхски храм на 18 юни в Британска Колумбия.

"Всяко участие на чуждо правителство в убийството на канадски гражданин на Канадската земя е неприемливо нарушение на нашия суверенитет“, каза г-н Трюдо пред канадския парламент в понеделник. фокус от калистански терористи и екстремисти", които са получили подслон там.

Индийското правителство често е реагирало остро на исканията на сикхските сепаратисти в западните страни за Халистан, или отделна родина на сикхите.

Движението Халистан достигна своя връх в Индия през 80-те години на миналия век с жесток бунт, съсредоточен в щата Пенджаб, населен с мнозинство сикхи.

Той беше потушен със сила и сега има малък отзвук в Индия, но все още е популярен сред някои от сикхската диаспора в страни като Канада, Австралия и Обединеното кралство.

Канада има най-голям брой сикхи извън Пенджаб и е свидетел на няколко протеста и демонстрации в полза на Халистан.

През юни се съобщава, че Индия е повдигнала „официална жалба“ към Канада относно безопасността на своите дипломати там.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР