Индия отхвърли твърденията, че правителството не е успяло да попречи

...
Индия отхвърли твърденията, че правителството не е успяло да попречи
Коментари Харесай

Индия отхвърли твърденията, че нейни снаряди стигат до Украйна

Индия отхвърли изказванията, че държавното управление не е съумяло да попречи на европейски купувачи да трансферират артилерийски снаряди, създадени в Индия, в Украйна . Това съобщи БиБиСи.

Агенция Ройтерс излезе с обява, че артилерийски снаряди, продавани от индийски производители на оръжия, са били пренасочени от европейски клиенти към Украйна. Според обявата прехвърлянето на муниции продължава повече от година, като Делхи не подхваща никакви дейности, с цел да го спре макар многократните митинги от Москва.

Индийското външно министерство дефинира тези изказвания като погрешни и спекулативни. Говорителят на ведомството Рандхир Джайсвал съобщи, че в отчета на Ройтерс са разказани нарушавания от страна на Индия, които не са осъществени. Той акцентира, че Индия се придържа към съблюдаване на интернационалните отговорности за неразпространение на оръжия и има свои лични постоянни правила за експорт.

Индийските разпореждания за експорт на оръжия лимитират потреблението на оръжия до избрания покупател и всевъзможни неразрешени прехвърляния могат да застрашат бъдещи продажби. През май Индия разгласи в допълнение стягане на разпоредбите за експорт, задължавайки купувачите да подсигуряват, че оръжията не се изпращат в трети страни.

Украйна, която се бори с възобновената атака от Русия, изпитва дефицит на артилерийски муниции . Според Ройтерс Индия е произвела малко количество от боеприпасите, употребявани от Украйна, което се равнява на под 1% от общото оръжие, импортирано от Киев от войната стартира през 2021 година Италия и Чехия са измежду европейските страни, изпращащи индийски муниции в Украйна.

В отчета на Ройтерс се показва, че Москва е повдигнала въпроса пред Делхи минимум два пъти, в това число по време на среща сред външните министри на двете страни през юли. Индия се въздържа от директни рецензии към Русия за войната, което провокира раздразнението на западните сили.

Делхи постоянно приказва за значимостта на зачитането на териториалната целокупност и суверенитета на нациите. Индия непрестанно упорства за дипломация и разговор за преустановяване на войната. Индия и Русия имат обичайно близки връзки и Москва остава значим търговски и защитителен сътрудник за Делхи макар западните наказания против Русия . Миналата година Русия беше най-големият снабдител на нефт за Индия. В отбранителния бранш тя продължава да бъде най-големият съдружник на Индия, доставяйки повече от 60% от потребностите на Делхи.
 Индийски снаряди стопират съветската експанзия в Украйна
Индийски снаряди стопират съветската експанзия в Украйна

Въпреки другарските връзки с Русия, Делхи поддържа Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР