Индия ограничи вноса на лаптопи, таблети и персонални компютри в

...
Индия ограничи вноса на лаптопи, таблети и персонални компютри в
Коментари Харесай

Индия забрани вноса на лаптопи, таблети и персонални компютри

Индия ограничи вноса на преносими компютри, таблети и лични компютри в опит да насърчи локалното произвеждане, оповестява Reuters. Правителствената възбрана стартира да работи дейно неотложно.

Вносът им ще бъде позволен против годен лиценз за стеснен импорт “, се споделя в държавно известие.

През април – юни вносът на електроника, който включва преносими компютри, таблети и лични компютри, е бил на стойност 19.7 милиарда $, което е растеж от 6.25% на годишна база. Вносът на електроника варира сред 7 и 10% от общия импорт на артикули в страната.

Духът на този ход е да се реалокира производството в Индия. Това не е бутане, това е подтик “, сподели Али Ахтар Джафри, някогашен общоприет шеф на органа за електронна промишленост MAIT.

Индия се пробва да насърчи локалното произвеждане, като дава свързани с производството тласъци в над две дузини браншове, в това число електрониката.

Правителството удължи крайния период за фирмите да аплайват по схемата за стимулиране на производството на стойност 2 милиарда $ за привличане на огромни вложения в производството на IT хардуер, която обгръща артикули като преносими компютри, таблети, лични компютри и сървъри.

Схемата за стимулиране е основна за упоритостите на Индия да се трансформира във значима част от световната верига на доставки на електроника, като страната си е сложила за цел годишно да създава електроника на стойност 300 милиарда $ до 2026 година

Dell, Acer, Samsung, LG Electronics, Apple, Lenovo и HP са някои от основните компании, продаващи преносими компютри на индийския пазар, а забележителна част се внасят от страни като Китай.

Акциите на индийския производител на електроника Dixon Technologies се повишиха с над 5% след новината.

Намерението наподобява е заменяне на вноса на избрани артикули, които се внасят доста “, сподели Мадхави Арора, икономист в Emkay Global.

Лаптопи, таблети и лични компютри съставляват към 1.5% от общия годишен импорт на страната и съвсем половината от тях се купуват от Китай, съгласно държавни данни.

В предишното Индия е налагала високи мита върху артикули, като мобилни телефони, с цел да катализира локалното си произвеждане.

Миналата година тя е произвела мобилни телефони на стойност 38 милиарда $ в страната, до момента в който локалното произвеждане на преносими компютри и таблети е единствено 4 милиарда $, съгласно оценки на индустриалния орган India Cellular and Electronics Association.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР