Индия не може да намери купувач на западащата си национална

...
Индия не може да намери купувач на западащата си национална
Коментари Харесай

Никой не иска националния авиопревозвач на Индия

Индия не може да откри покупател на западащата си национална самолетна компания. Продажбата на Air India бе един от целите на държавното управление през тази година, а неуспехът ще нанесе тежък удар върху очакванията за приватизация и на други държавни компании, написа CNN.

Аукционът за компанията затвори в четвъртък без нито един покупател, който да е изявил предпочитание.

Държавата сложи на тезгяха Air India предходната година и оферираше 76% от нея. Целта бе да се понижи данъчната тежест за индийците, които от години устоят губещата самолетна компания. Сега бъдещето ѝ е нестабилно.

Въпреки загубите си и растящата конкуренция от бюджетни превозвачи като SpiceJet и IndiGo, Air India към момента е огромен състезател на пазара, който се чака да бъде третият максимален до 2026.

Евентуалните купувачи най-вероятно са се отказали поради големия дълг на компанията - над седем милиарда $. Държавата настояваше новият притежател да поеме пет милиарда $. Очаква се през идващите две години дългът да се усили с още два милиарда $.

Някои от изискванията също съумяха да откажат фирмите с интерес. IndiGo искаше единствено интернационалните интервенции - опция, която не бе дадена от държавното управление. Забрана имаше и за обединение на бизнеса на Air India. А задграничните купувачи трябваше да имат локален сътрудник, защото регулациите не разрешават притежанието на задгранични лица на повече от 49% от самолетна компания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР