Индия „напълно подкрепя“ разширяването на БРИКС, докато срещата на върха продължава

...
Йоханесбург, Южна Африка – Индия подкрепя напълно“ разширяването на групата
Коментари Харесай

Йоханесбург, Южна Африка – Индия „подкрепя напълно“ разширяването на групата БРИКС, каза министър-председателят Нарендра Моди, докато лидерите от петте големи нововъзникващи икономики се срещнаха за втория ден от срещата на върха на БРИКС.

„Приветстваме напредъка с консенсус по този въпрос“, каза Моди във встъпителните си бележки на срещата в Йоханесбург в сряда.

Коментарите бяха най-ясната индикация досега, че Индия ще подкрепи плановете за разширяване на групата отвъд петте основни членове. Русия и Китай подкрепят разширяването, като Южна Африка също ги подкрепя, както потвърди президентът Сирил Рамафоса в неделя.

Анализатори по-рано предполагаха, че Индия и Бразилия, страни, които традиционно поставят необвързаността в основата на външната си политика, може да не са толкова ентусиазирани относно разширяването.

Южноафрикански служители казват, че повече от 40 страни от глобалния юг са проявили интерес да се присъединят към BRICS, като повече от 20 са отправили официални искания за присъединяване.


Дългогодишните разногласия се появиха отново в първия ден от преговорите във вторник,  съобщи агенция Ройтерс. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва каза, че групировката не трябва да се стреми да съперничи на САЩ и икономиките на Г-7.

Смяташе се, че Бразилия е основният противник на експанзията поради опасения, че това ще намали влиянието на групата.

Но във вторник Лула каза, че иска да види съседа на Бразилия и най-големия търговски партньор Аржентина да се присъедини към групата. „За Аржентина е много важно да бъде в БРИКС“, каза Лула.

Аржентина се бори с историческа инфлация, липса на чуждестранни резерви и обременителни изплащания на дълг като част от споразумение за заем от 44 милиарда долара с Международния валутен фонд (МВФ).

Лула разкритикува заемите на МВФ като „задушаващи“ и намекна за възможността банката от БРИКС да увеличи кредитирането на други страни с „различни критерии“, за да стимулира техните икономики.

„Искаме БРИКС да бъде многостранна институция, а не изключителен клуб“, каза Лула. Всички нови членове ще трябва да отговарят на определени условия, така че групата да не се превърне във „Вавилонската кула“, каза той.

„Развитието не е привилегия“

Рамафоса, Лула, Моди и китайският президент Си Дзинпин присъстваха лично на тридневната среща на върха, като руският президент Владимир Путин присъстваше виртуално.

В забележките на лидерите в сряда те подчертаха различни приоритетни области за своите страни.

Рамафоса се съсредоточи върху партньорствата с Африка и как БРИКС може да постави интересите на континента в дневния ред. Той също така каза, че ще бъде направено съобщение по отношение на предложените промени, които групата се надява да приложи, свързани с международната финансова система.

„Загрижени сме, че глобалните финансови и платежни системи все повече се използват като инструменти за геополитическо състезание. Глобалното икономическо възстановяване разчита на предвидими глобални платежни системи и безпроблемното функциониране на банкирането, веригите за доставки, търговията, туризма, както и финансовите потоци“, каза Рамафоса.

Говорейки чрез видеопоток, Путин разкритикува „продължаващия неоколониализъм“ и страни, които насърчават собствената си хегемония. Той също така каза, че Русия е отворена за диалог за намиране на решение на войната в Украйна, която руските сили нахлуха през февруари 2022 г.

Лула каза, че страните от БРИКС са готови да обединят усилията си за постигане на незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Той подчерта и други конфликти, които според него не получават необходимото внимание. „Всички заслужават да живеят в мир“, каза той.

Той също подчерта „деколонизирането на нашите икономики“ и обръщането на повече внимание на климатичната криза.

Освен одобряването на разширяването, Моди се съсредоточи върху успехите на групировката през последните 15 години, по-специално върху Новата банка за развитие, многостранна банка за развитие, работеща с нововъзникващите пазари, и „мрежата за финансова безопасност“ на споразумението за условни резерви, което работи като механизъм за ликвидност в подкрепа на страните от БРИКС, които имат проблеми с плащанията.

Си каза, че се радва, че толкова много страни са ентусиазирани относно евентуалното присъединяване към БРИКС. Той също така подчерта значението на стабилността и сигурността и каза, че има нужда от задълбочаване на сътрудничеството за изграждане на растеж. Той критикува новия „манталитет на Студената война“ по целия свят и каза, че страните трябва да „уважават всички пътища за модернизация“, които отделните нации избират за себе си.

„Развитието не е привилегия на малцина“, повтори Рамафоса, като каза, че групата БРИКС трябва да остане единна и да играе ключова роля в работата за стабилизиране на света.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР