Индия надмина Китай по потвърдени случаи на зараза с коронавируса,

...
Индия надмина Китай по потвърдени случаи на зараза с коронавируса,
Коментари Харесай

Индия надмина Китай по брой на заразените от коронавируса

Индия надмина Китай по доказани случаи на болест с ковид, откакто здравното министерство в Делхи заяви през днешния ден, че те са към този момент 85 940 в страната. За последното денонощие те са се нараснали с 3970. Починалите досега от COVID-19 са 2752-ма - нарастване със 103 от през вчерашния ден, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Най-новите данни за Китай са надлежно 82 941 инфектирани и 4633 умряли от началото на епидемията, тръгнала от град Ухан.

Най-засегнат от болестта в Индия е щатът Махаращра с 29 100 случая, следван от Тамил Наду с 10 108, Гуджарат с 9931 и столицата Делхи с 8895.

Очаква се министър председателят Нарендра Моди да разгласи през уикенда дали ще продължи карантината, наложена преди 54 дни. В началото на месеца държавното управление стартира последователно облекчение на рестриктивните мерки, с цел да бъде възобновена икономическата активност. Разрешено бе отварянето на дребните магазини по места и отчасти бе обновено придвижването на пътническите влакове, с цел да се помогне на служащите мигранти, блокирани надалеч от родните си места, да се завърнат при фамилиите си.

В момента десетки хиляди мигриращи служащи бродят из страната, търсейки някакъв метод да се доберат до родните си места - в препълнени автобуси, в каросерии на камиони или напряко пешком по железопътните релси. Някои от тях са съпроводени от бременни дами и дребни деца. В жегата, обзела страната, това още повече ускорява заплахата от клъстърни гърмежи на болестта.

Мигрантите споделят, че са били принудени да изоставен градовете, в които са се трудили на черно от години на градежи на здания, жилища и пътища, само че работодателите са ги изгонили след началото на епидемията и въвеждането на карантината. В множеството случаи такива служащи получават по не повече от 3 $ дневно. Това е заплащането на половината от 1,3-милиардното население на Индия, отбелязва АП.

Тази заран Ройтерс заяви, че камион, претъпкан с прибиращи се служащи мигранти, е аварирал в щата Утар Прадеш, при което са починали минимум 24 души и най-малко 35 са ранени.

Миналата седмица трен връхлетя върху група от изтощени служащи, които бяха заспали от отмалялост напряко на релсите в западния щат Махаращра. Загинаха 16 души. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР