Индия и други азиатски държави се превръщат във все по-важен

...
Индия и други азиатски държави се превръщат във все по-важен
Коментари Харесай

В Азия се увеличава търсенето на руски петрол

Индия и други азиатски страни се трансформират във все по-голям източник на петролни доходи за Москва, макар мощния напън от Съединени американски щати да не усилват покупките си, до момента в който Европейският съюз и други съдружници прекъснаха вноса на сила от Русия в сходство със глобите поради войната против Украйна, предава Асошиейдет прес.

Тези продажби усилват приходите от съветския експорт в миг, когато Вашингтон и съдружниците се пробват да лимитират финансовите потоци, подкрепящи военните старания на Москва.

Индия, страна с население от 1,4 милиарда души, която се нуждае от доста нефт, е погълнала близо 60 милиона барела съветски нефт през 2022 година до момента, спрямо едвам 12 милиона барела през цялата 2021 година, съгласно компанията Kpler. Доставките до други азиатски страни, като Китай, също се усилиха през последните месеци, само че в по-малка степен.

В изявление за Асошиейтед прес, министър председателят на Шри Ланка сподели, че може да бъде заставен да купува повече нефт от Русия, защото страната му обезверено се нуждае от гориво на фона на тежката икономическа рецесия, обхванала островната страна.

След съветската инвазия в Украйна в края на февруари световните цени на петрола се покачиха, което дава на рафинериите в Индия и други страни спомагателен тласък да употребяват по-евтиния нефт, който Москва им предлага с огромни отстъпки от $30 до $35, в съпоставяне със сорта Brent и различен нефт, който в този момент се търгува на към 120 $ за барел.

Значението на азиатския пазар за Русия набъбна, откакто 27-членният Европейски съюз, главният пазар за съветски изкопаеми горива, които обезпечават по-голямата част от задграничните доходи на Москва, се споразумя да спре множеството покупки на нефт до края на тази година.

" Изглежда, че в този момент се постанова ясно изразена наклонност ", сподели Мат Смит, водещ анализатор в Kpler, проследяващ съветските петролни потоци. Тъй като доставките на нефт вид Urals са понижени до множеството европейски страни, суровият нефт вместо това тече към Азия, където Индия се трансформира в главен покупател, следвана от Китай. През май към 30 съветски танкера, натоварени със недопечен нефт, стигнаха до крайбрежията на Индия, разтоварвайки по към 430 000 барела дневно. Докладите за следене на кораби демонстрират, че Турция е друга основна дестинация.

Китайските държавни и самостоятелни рафинерии също ускориха покупките. През 2021 година Китай беше най-големият индивидуален покупател на съветски нефт, вземайки приблизително 1,6 милиона барела дневно, разграничени поравно сред тръбопроводни и морски направления, съгласно Международната организация по енергетика.

Съединени американски щати признават потребността на Индия от налична сила, само че се стремят да убедят съдружници и сътрудници да не усилват покупките на съветска сила ", сподели държавният секретар Антони Блинкън след среща на министрите на външните работи и защитата на Съединени американски щати и Индия през април.

Междувременно Съединени американски щати и техните европейски съдружници са ангажирани в " извънредно дейни " полемики за съгласуване на ограничения, може би за образуване на картел, с цел да се опитат да слагат таван на цената на съветския нефт, сподели министърът на финансите Джанет Йелън на съвещанието на финансовата комисия на Сената във вторник.

Целта би била да се резервира потокът на съветския нефт към световния пазар, с цел да се предотврати покачването на цените на суровия нефт, които към този момент са нарастнали с 60% тази година, да се повишат още повече, сподели тя.

Вносът на недопечен нефт от Индия набъбна от 100 000 барела дневно през февруари до 370 000 дневно през април до 870 000 дневно през май.

Вносът на Китай също набъбна в допълнение тази година, което оказа помощ на държавното управление на съветския президент Владимир Путин да регистрира остатък (профицит) по настоящата сметка, най-широкият индикатор за търговията, от 96 милиарда $ за четирите месеца, приключващи през април.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР