Индия експулсира дипломат от Канада, докато отношенията рязко се влошиха заради убийството на лидера на сикхите

...
Правителството на Индия категорично отрече във вторник да е замесено
Коментари Харесай

Правителството на Индия категорично отрече във вторник да е замесено в убийството на виден лидер на сикхите в Канада и експулсира високопоставен канадски дипломат в битка за... този отговор, тъй като напрежението между двете страни нараства. Канадският премиер Джъстин Трюдо си навлече гнева на Индия, като предположи, че индийски служители може да са имали роля в убийството на Хардип Сингх Ниджар.

В забележки пред парламента на Канада в понеделник Трюдо каза, че канадските агенции за сигурност активно преследват достоверни обвинения за потенциална връзка между агенти на правителството на Индия и убийството на Ниджар – гласен поддръжник на създаването на независима родина на сикхите, известна като Халистан - който беше застрелян през юни в град Съри в Британска Колумбия.

"Видяхме и отхвърлихме изявлението на канадския министър-председател в техния парламент... такива необосновани твърдения се стремят да изместят фокуса от калистански терористи и екстремисти, на които е предоставен подслон в Канада и продължават да заплашват суверенитета на Индия“, каза във вторник говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи в изявление, публикувано в социалните медии. преди стрелбата му.

През август канадските следователи казаха, че смятат, че трима заподозрени са замесени в стрелбата по Ниджар. Те пуснаха видеозапис от охранителна камера на кола, която смятат, че е била използвана от двама въоръжени мъже, за да избягат, подпомагани и подстрекавани от шофьора на автомобила.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР