Индия е напът да се превърне в новата икономическа суперсила

...
Индия е напът да се превърне в новата икономическа суперсила
Коментари Харесай

Как Индия ще задмине Китай и ще се превърне в новата суперсила в Азия?

Индия е напът да се трансформира в новата икономическа суперсила в Азия, измествайки Китай, считат от Deloitte. Китай и други азиатски тигри би трябвало да се оправят със застаряващо население, до момента в който Индия няма подобен проблем, написа Bloomberg.

Броят на хората, които са на възраст над 65 години в Азия ще се увеличи от 365 милиона през днешния ден до над половин милиард през 2027 година. Те ще бъдат 60% от популацията в международен мащаб до 2030 година

Индия пък даде старт на третата вълна на растеж в Азия с население в работоспособна възраст, което ще доближи 1.08 милиарда души през идващите 20 години, спрямо 885 милиона през днешния ден.

" Индия ще е виновна за повече от половината нарастване на работната мощ в Азия през идващото десетилетие. Но не става въпрос единствено за по-големият брой: новото потомство ще бъде по-добре подготвено и образовано от настоящето ", счита Анис Чакраварти, икономист в Deloitte Индия. " Заедно с това има доста огромен стопански капацитет ".

И до момента в който икономистите считат, че " индийското лято " ще продължи десетилетия, страната не е единствената в Азия, която ще се радва на стопански взрив. Индонезия и Филипините също имат относително младо население, споделят от Deloitte.

Условието за тях, както и за Индия, обаче е основаването на вярната правна рамка.

Икономиките на Китай, Хонг Конг, Тайван, Корея, Сингапур, Тайланд и Нова Зеландия ще бъдат най-засегнати от застаряващото си население.

Австралия, която също би трябвало да се оправи с този проблем, има едно предимство: най-вече от всички останали е подготвена да одобри имигранти.

Как страните могат да се оправят? От Deloitte предлагат повишение на възрастта за пенсиониране, повече дами на пазара на труда, приемането на мигранти и повишение на образованието и квалификацията, което ще увеличи продуктивността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР