Индия беше една от най-тежко засегнатите от третата вълна на

...
Индия беше една от най-тежко засегнатите от третата вълна на
Коментари Харесай

ZyCoV-D: Какво знаем за първата в света ДНК ваксина срещу COVID-19

Индия беше една от най-тежко засегнатите от третата вълна на COVID-19 страни. Ежедневно умираха хиляди хора, не доближиха нито болничните кревати, нито защитните средства, нито медикаментите. Индийските поданици с последна вяра чакаха да бъдат имунизирани, а стотици от тях ставаха жертва на машинация и биваха инжектирани с елементарен физиологичен разтвор.

За няколко месеца страната съумя да се изправи на крайници и вкара в приложимост два имунизационни препарата лично произвеждане. И освен това - през днешния ден Индия е първата страна в света, основала ДНК ваксина против ковид.

ZyCoV-D е основана в лабораториите на водещата индийска фармацевтична компания Zydus Cadila Healthcare. За момента препаратът е утвърден за незабавна приложимост при хора на и над 12 години, като Индия възнамерява с този медикамент да ускори имунизационния развой и до декември всички подлежащи на имунизация пълнолетни в страната да бъдат инжектирани.

ДНК имунизацията се слага в 3 дози, а на клиничните изпитвания - най-мащабните в Индия с 28 000 доброволци и 1000 на възраст от 12 до 18 години, дава 66,6% успеваемост.

Zydus Cadila Healthcare възнамерява да създава до 120 милиона дози от ZyCoV-D годишно.

Какво знаем за ДНК имунизациите?

Първата концепцията за ДНК ваксина е основана през 1990 година и включва инжектиране на РНК или ДНК молекули. Научното пояснение гласи, че ДНК имунизацията се състои от снабдяване на гени или фрагменти от нея, кодиращи имуногенни антигени до клетките на гостоприемника, като се употребяват ДНК плазмиди като вектор.

Съставът на имунизацията е изработен по този начин, че генетичният материал се реалокира в клетъчното ядро ​​на гостоприемника. След като доближи там, промоторът на бозайници, присъстващ във векторната конструкция, се задейства, задействайки транскрипцията на гена, употребен за имунизацията, посредством клетъчния механизъм на гостоприемника.

По-просто обяснено ДНК имунизацията употребява сектор от генетичен материал от вируса, който дава указания на ДНК или на РНК да произведат характерен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира.

Tози метод дейно провокира медиирани имунни отговори.

Първоначално ДНК имунизации се поставяли и са работили добре на животни, само че не и на хора. Сега повече от 160 разнообразни ДНК ваксини се тестват в клинични изпитвания при хора в Съединени американски щати. По-голямата част от тях са основани за лекуване на към този момент познати ракови болести, а една трета от имунизациите са за лекуване на ХИВ.

Как работи ZyCoV-D?

Подобно на останалите Коронавирус ваксини, тази е конструирана по този начин, че да учи имунната система на организма да се бори с същинския вирус.

ZyCoV-D употребява плазмиди - дребни пръстени от ДНК, които съдържат генетична информация, с цел да доставят инжектираното вещество сред два пласта на кожата.

Плазмидите придвижват информация към клетките, с цел да изградят шипчестия протеин, който вирусът употребява за захващане и нахлуване в човешките кафези.

Ваксината също по този начин се слага без игла. Вместо това дозите се дават благодарение на устройство, доставящо течност през бликам, задвижвана от пружина, която прониква през кожата. Zydus Cadila Healthcare твърди, че този способ e по-безболезнен и може също по този начин да понижи страничните пострадвания в региона на слагането на имунизацията.

 Снимка: Zydus Cadila Healthcare

С какво се отличава от останалите ваксини против ковид?

Освен че съгласно експертите е по-евтина, по-безопасна, по-стабилна и разрешава по-дълго и елементарно предпазване, ДНК имунизацията се отличава по някои основни специфики от другите утвърдени в света Коронавирус препарати.

Начинът на деяние:

Основната разлика е, че ZyCoV-D провокира посредством инжектирани плазмиди, достигащи до ядрото на човешката клетка, тялото единствено да построи така наречен шипчест протеин, след което да стартира да създава и антителата против ковид.

При РНК имунизациите ( " Пфайзер ", " Модерна " ) се дава директива на тялото да построи единствено откъс от характерния протеин, посредством който се закрепва болестта за клетките, с цел да предизвика имунната система да образува антитела.

При векторните ваксини ( " АстраЗенека ", " Янсен ", " Спутник V " ) в тялото се вкарва безопасен вирус - вектор. Той подава инструкциите към клетките за производството на протеина. Водещите основатели на векторни ваксини против COVID-19 употребяват като вектор разновидности на аденовирусите, които са изменени променени по този начин, че да не могат да се развъждат.

Броят сложени дози и методът на ваксиниране:

За разлика от всички останали ваксини против ковид, при които се инжектират 2 дози от препарата, с изключение на " Янсен ", ДНК ваксинирането протича посредством слагане на 3 дози.

Компанията производител тества и слагането единствено на 2 дози, с цел да ревизира дали успеваемостта на медикамента ще е същата или най-малко сходна.

Само при " Янсен " се слага една доза.

Както към този момент беше обяснено нагоре, компанията производител на ДНК имунизацията употребява особено устройство за слагане на медикамента, до момента в който останалите препарати се инжектират с игла.

Условията за предпазване:

Някои ваксини, като тези на " Пфайзер " и " Модерна ", би трябвало да се съхраняват при извънредно ниски температури (-70° C), което прави превозването и самото предпазване по-трудно.

ZyCoV-D се съхранява при 2-8° C и е посочил добра непоклатимост при 25° C в продължение на минимум три месеца. Тази термостабилност значи, че препаратът на Zydus Cadila Healthcare има доста по-дълъг период на валидност, а съхранението му не допуска скъпа техника или загуба на дози ваксина.

" Янсен " и " АстраЗенека " също устоят дълго на температури сред 2 и 8 градуса, само че пък те са по-малко желани от обществото поради множеството сигнали за странични резултати.

Какво може да се обърка?

Повечето експерти показват скептично мнение за действието и успеваемостта на ДНК имунизацията точно тъй като до момента резултатите от клиничните изпитвания на ваксини на същия принцип не са били високи при хора.

Имунолози се притесняват, че препаратът може да не подейства задоволително добре, защото генетичният материал би трябвало да доближи до ядрото на човешката клетка.

Друг минус, който регистрират лекарите, е в трите дози ваксина, което би усложнило имунизацията. Затова предлагат компанията производител да промени този аспект и да работи за модифициране на препарата по този начин, че да е задоволително ефикасен и при слагане на единствено 2 дози.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР