Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с

...
Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с
Коментари Харесай

Стартовата учителска заплата става 1853 лв.

Индивидуалните съществени заплати на всички педагогичен експерти се усилват с 8.4% от 1 януари 2024 година Това става по силата на новия Колективен трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение, който подписаха през днешния ден министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и обществените сътрудници.

Добрият и градивен разговор е решителен в търсенето и приемането на най-хубавите решения за системата. Дълбок реверанс към работещите в нея, които дават своя професионализъм и персонално благоденствие в името на триумфа на нашите деца ”, съобщи министър Цоков.

След нарастването стартовата минимална съществена заплата на учителите става 1853 лева Същият е размерът и за всички останали педагогичен експерти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „ Информационни и информационни технологии “, логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по тип спорт в учебните заведения и детските градини.

Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лева, а за основните учители и основните възпитатели - 1985 лева Директорите ще получават минимум 2257 лева главно заплащане, а заместник-директорите - 2088 лева

В новия Колективен трудов контракт се покачват работните заплати и на служащите и чиновниците от непедагогическия личен състав, като по-високо е повишаването при лицата, притежаващи съответната професионална подготовка, както е да вземем за пример при помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и нарастване на спомагателните трудови хонорари на педагогическите експерти - лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на наложителна документи, за работа при характерни условия на труд, за осъществяване на спомагателното образование на деца и възпитаници, средствата за представително и работно облекло и други

За нарастването на заплатите на педагозите са обезпечени близо 290 млн. лева от държавния бюджет.

Новият Колективен трудов контракт беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ръководителя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. доктор Янка Такева, ръководителя на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ доктор Юлиян Петров, ръководителя на Независимия училищен профсъюз към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България и Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР